Taki sobie dziś obiad wyczarowałam i jestem z niego bardzoo zadowolona! ;)
zainspirowała mnie Whiness swoim przepisem na razowe pancakes
Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia naleśników na maślance (zwłaszcza że litr maślanki czekał w lodówce). Wyszły mi grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba)
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła
- jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony dżem jagodowy;)
- Wszystkie składniki na ciasto miksujemy
- smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta
- smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę
- gotowe naleśniki smarujemy serem z jagodami
SMACZNEGO ! ! ! :)
Ja dzisiaj na obiad wcinałam również nalesniki, ale zdecydowanie mniej dietetyczne :D
OdpowiedzUsuńAle puchata :)
OdpowiedzUsuńPycha :D Cieszę się, że mogłam pomóc.
OdpowiedzUsuńDarcia, biorę w ciemno! bo Twoje przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawidły
OdpowiedzUsuń