sobota, 2 lutego 2013

Żytnie naleśniki na maślance

Taki sobie dziś obiad wyczarowałam i jestem z niego bardzoo zadowolona! ;)
zainspirowała mnie Whiness swoim przepisem na razowe pancakes
Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia naleśników na maślance (zwłaszcza że litr maślanki czekał w lodówce). Wyszły mi grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;)

Składniki (na 3,5 naleśnika;)):
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba)
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła
  • jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony dżem jagodowy;)
Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy
  2. smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta
  3. smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę
  4. gotowe naleśniki smarujemy serem z jagodami


SMACZNEGO ! ! ! :)

4 komentarze:

  1. Ja dzisiaj na obiad wcinałam również nalesniki, ale zdecydowanie mniej dietetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :D Cieszę się, że mogłam pomóc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Darcia, biorę w ciemno! bo Twoje przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawidły

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.