Dopiero teraz mam czas, żeby dodać przepis ze śniadania. Wróciłam niedawno od babci gdzie "bawiłam się" w odśnieżanie. Nie lubię tego momentu kiedy pada deszcz, a tony śniegu zaczynają się topić.
Kluseczki, które przygotowałam na śniadanie znalazłam tutaj, bałam się że się rozpadną ale wszytsko poszło jak należy ;)
- 1 jajko (w oryginale jest same białko)
- 150g sera białego w kostce
- 50g otrębów żytnich (lub pszennych) firmy Kupiec
- 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła
- jako dodatek przygotowałam prażone jabłko z cynamonem
Sposób przygotowania:
- Ser rozduszamy widelce
- dodajemy jajko, otręby, fruktozę i mieszamy
- lepimy z ciasta wałeczki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki
- wrzucamy wrzącej wody i zmniejszamy ogień, tak żeby woda tylko lekko bulgotała
- gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia
SMACZNEGO ! ! ! :)
No, jak się nie rozpadają, to się cieszę, bo już wiem, że chyba je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne zawsze z łyżką skrobi ziemniaczanej, bo się balam, ze sie rozlecą. Dobrze wiedzieć na przyszłość, że i bez niej się da :) Chociaż kiedys się pomyliłam, dodałam skrobi kukurydzianej i zamiast klusek miałam fragmenty sera w malutkich cząsteczkach. Nie wiem, jak to w końcu jest...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kluseczki, a dodatek otrębów to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZ wielkim zainteresowaniem przejrzałam Twoje przepisy z wykorzystaniem otrębów i płatków zbożowych ... masz bardzo fajne pomysły na "przemycanie" ich do diety :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wyglądają! I na pewno też wyśmienicie smakują :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają, ale też mam obawę przed rozleceniem ;)
OdpowiedzUsuńfajne te kluseczki , kolejna zdrowa propozycja obiadowa ;d
OdpowiedzUsuńIle kalorii ma taka porcja z twoich składników?
OdpowiedzUsuńsame kluski (bez jabłek) z całości składników mają około 400kcal
Usuń