W końcu kiedy mam dostęp do internetu zaczęłam działać ;) Bardzo za tym tęskniłam i tak teraz popijając zieloną herbatę z imbirem, kiedy za oknem śnieg i mróz myślę co by tu zrobić na obiad? ;)
takie babeczki zrobiłam wczoraj wieczorem, głównie dla mojej mamy, która stara się odzwyczaić od standardowych słodyczy (batoników, czekolady, itp.) dlatego przygotowałam jej zdrową alternatywę, która zaspokoi ochotę na słodkie, a na dodatek jest wartościowa dla organizmu ;)
Składniki (12 babeczek):
- 0,5 szklanki płatków jęczmiennych firmy Kupiec
- 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec
- 2 jajka (L)
- 3/4 szklanki maślanki
- 3 łyżki miodu
- 1 banan
- spora garść rodzynek
- 5 daktyli
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Banana obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę
- dodajemy otręby, płatki jęczmienne, miód, rodzynki, pokrojone w kostkę daktyle, proszek do pieczenia i mieszamy
- w oddzielnej misce mieszamy jajka, maślankę
- łączymy obie masy
- przekładamy ciasto do formy wyłożonej silikonowymi papilotkami na muffinki
- pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni
SMACZNEGO ! ! ! :)
Ty zawsze wymyślisz coś pysznego :D Poproszę taką babeczkę na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńgdyby można było ją przesłać przez internet miałabyś ją w tej chwili! ;)
Usuńprzesmacznie:D
OdpowiedzUsuńPrzepis dla mojej Córki, uwielbia piec muffinki:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne muffiny :) Na pewno Twoje są równie dobre:)
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę koniecznie wypróbować przepis. U mnie dziś też bananowo:)
OdpowiedzUsuńNawiasem mówiąc, idealny przepis do urodzinowego konkursu;) Zapraszam do zabawy!
OdpowiedzUsuńhttp://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2013/02/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html
uwielbiam bananowe wypieki :-) za ich naturalną słodycz i ... 'konsystencję'? :D
OdpowiedzUsuńCiekawe wykorzystanie ;)) Musze kiedyś się pokusić:)
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam żadnych muffinów;)
OdpowiedzUsuńlubię bananowe wypieki, takim zdrowym muffinem jako deser po niedzielnym obiedzie, nie pogardziłabym! :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast płatków jęczmiennych, mogę użyć owsianych?
OdpowiedzUsuńjasne ;)
Usuńmyślę że to nie zrobi większej różnicy ;)