Już tak długo chodzą za mną naleśniki w wersji "na słono", że musiałam w końcu zaspokoić swój apetyt ;)
i tak dziś przygotowałam proste, szybkie i smaczne naleśniki ze szpinakiem ;)
farsz:
- około 300g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki sera białego Emilka
- ulubione przyprawy
naleśniki:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka zmiksowanych otrębów owsianych firmy Kupiec
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej firmy Kupiec (lub skrobia kukurydziana w przypadku osób stosujących dietę białkową)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni
- smażymy na małym ogniu, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić
- szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, aż cała woda wyparuję
- dodajemy ser i doprawiamy
- na naleśniku rozsmarowujemy farsz i zwijamy w "ruron"
- gotowe naleśniki posypałam jeszcze startym serem żółtym light
SMACZNEGO ! ! ! :)
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem <3 Chociaż moim faworytem są te, gdzie jest feta - polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńPodobno na Dukanie można także używać skrobi ziemniaczanej :) Dukan nie wspomina o niej w swoich książkach, ponieważ nie ma czegos takiego we Francji;)
OdpowiedzUsuńjestem zakochana w naleśnikach ze szpinakiem <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńto są najlepsze nalesniki na słono <3
OdpowiedzUsuńHoho, ale pasz tu pyszne danie! :) Naleśniki ze szpinakiem brzmią bosko!
OdpowiedzUsuńZnam i popieram takie naleśniki, smacznego!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
uwielbiam wersję naleśników ze szpinakiem <3
OdpowiedzUsuńproste a najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuń