wtorek, 19 marca 2013

Jabłka pod zdrową kruszonką

Dziś rano mimo, że po obejrzeniu wczorajszej prognozy pogody powinnam być przygotowana co zastanę za oknem, to zawsze będzie szok! przecież zaraz wiosna! przecierałam szlak w śniegu i tak kulałam się na tramwaj. Teraz kiedy wróciłam na chwilę do domu postanowiłam poprawić sobie nastrój czymś pysznym, nie miałam większego kłopotu w wymyśleniu co to będzie, gdy tylko zobaczyłam śniadanie na blogu Ashtray's breakfast wiedziałam, że muszę przygotować coś podobnego ;)


Składniki (1 porcja):

  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 1 łyżka otrębów żytnich firmy Kupiec
  • 2 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko obieramy i kroimy w dość drobną kostkę
  2. dusimy je z niewielką ilością wody i 0,5 łyżeczką cynamonu na niewielkim ogniu, aż zmiękną
  3. w tym czasie mieszamy 0,5 łyżeczki cynamonu, otręby, płatki owsiane, miód, serek, siemię lniane
  4. jabłko przekładamy do żaroodpornego naczynia, a na wierzch kruszymy kruszonkę
  5. pieczemy przez około 15 minut w temp. 170 stopni
  6. podajemy z serkiem homogenizowanym i miodem ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)

15 komentarzy:

  1. Kusicie dzisiaj tymi jabłuszkami, kusicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna kompozycja smakow :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny i lekki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie sądziłam że można w taki fajny sposób zastąpić tłuszcz. na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowy, lekki deserek :) Jeszcze pachnie jesienią i zimą, ale w tym wypadku to nic złego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi niezmiernie, że podsunęłam Ci pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię tego typu kruszonkę. zdrowo i smacznie zarazem

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, wyszło pycha, tylko jak dla mnie to za słodkie ;p następnym razem dam niecałą łyżeczkę miodu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że smakowało mimo przesłodzenia ;)

      Usuń
    2. Smakowało i to bardzo :)) Po prostu już się odzwyczaiłam, gdyż nie słodzę właściwie niczego :))

      Usuń
  9. ah chciałabym jadać u Ciebie śniadanka <3 i desery!

    OdpowiedzUsuń
  10. crumble mogłabym jesc przynajmniej raz w tygodniu ;) no ale wtedy nie wymyślałabym innych słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.