sobota, 16 marca 2013

Otrębowe racuszki z jabłkiem

Leniwy wieczór filmowy ;) ahh jak fajnie ;) na dobranoc przedstawiam Wam propozycję na jutrzejsze śniadanie ;)

Składniki (8 sztuk):
  • 1 jabłko (średniej wielkości)
  • 1 jajko 
  • 5 łyżkek otrębów żytnich firmy Kupiec
  • garść rodzynek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
  2. dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (odstawiamy na kilka minut, żeby otręby spęczniały)
  3. rozgrzewamy teflonową patelnię, którą lekko przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek (i tak przed każdym plackiem)
  4. smażymy placki pod przykryciem, na małym ogniu
  5. przewracamy na drugą stronę jak góra się zetnie
  6. gotowe placuszki podałam z jogurtem, rodzynkami i miodem ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

  1. świetne ,lekkie i pyszne ! nie mam żytnich ,ale pszenne więc może zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dietetycznie, ale zapewne i smacznie :) I jak ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz i na leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.