Składniki (8 sztuk):
- 1 jabłko (średniej wielkości)
- 1 jajko
- 5 łyżkek otrębów żytnich firmy Kupiec
- garść rodzynek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki serka homogenizowanego
Sposób przygotowania:
- Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
- dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (odstawiamy na kilka minut, żeby otręby spęczniały)
- rozgrzewamy teflonową patelnię, którą lekko przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek (i tak przed każdym plackiem)
- smażymy placki pod przykryciem, na małym ogniu
- przewracamy na drugą stronę jak góra się zetnie
- gotowe placuszki podałam z jogurtem, rodzynkami i miodem ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
świetne ,lekkie i pyszne ! nie mam żytnich ,ale pszenne więc może zrobię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dietetycznie, ale zapewne i smacznie :) I jak ładnie podane!
OdpowiedzUsuńW sam raz i na leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuń