sobota, 30 marca 2013

Pasztet drobiowy

Oto mój pierwszy pasztet w karierze! ;D już od tak dawna miałam ochotę na pasztet! ale powiedziałam zdecydowanie NIE kupnym produktom, a nadchodzące święta jak najbardziej sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła !
Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (około 450g)
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • plaster selera (grubość około 1 cm)
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 marchewka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 listki laurowe
  • pieprz w ziarenkach (około 6)
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 jajka (L)
Sposób przygotowania:
  1. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
  2. dodajemy mięso mielone oraz piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, włoszczyznę i zalewamy około 3 szklankami wody (żeby zakryła mięso i warzywa)
  3. doprawiamy listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim
  4. całość dusimy na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.
  5. mielimy mięso i warzywa dwa razy
  6. przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową
  7. dodajemy jajka i wszystko mieszamy
  8. keksówkę wykładamy folią aluminiową, a następnie nakładamy mięso dokładnie je uklepując
  9. pieczemy przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni
  10. kiedy wystygnie wyciągamy z foli i wstawiamy do lodówki


SMACZNEGO ! ! ! :)

1 komentarz:

  1. Właśnie taki pasztet, prawie taki sam, piecze moja Mama. Jest obłędny! Zero chemii, no po prostu... te sklepowe... słów brak :)

    Smacznych świąt! Ale przede wszystkim zdrowych i przeżytych w zgodzie ze sobą:*

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.