środa, 6 marca 2013

Zapiekanka z kaszy jaglanej z daktylami i jabłkiem

Wygrzebałam ten przepis z galerii mojego telefonu, ostatnio nie mam czasu na gotowanie, stawiam raczej na szybkość, dlatego nie mam czym się pochwalić na blogu. Może w piątek znajdę czas i ugotuję coś godnego pochwały ;)

Składniki (1 porcja):

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej firmy Kupiec
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • łyżeczka miodu
  • około 8 daktyli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5-1 jabłko
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gotujemy z wodą, mlekiem i miodem zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu (możemy dolać wody jak będzie za mało)
  2. daktyle kroimy w kostkę i zalewamy około 1/4 szklanką wrzątku, mieszamy i przykrywamy talerzykiem, żeby nam zmiękły
  3. jabłko obieramy i trzemy na tarce
  4. kaszą jaglaną wykładamy spód i boki naczynia żaroodpornego (pozostawiając część na przykrycie góry) mocno dociskając
  5. mieszamy jabłka, daktyle, kakao i wykładamy do naczynia na kaszę
  6. przykrywamy górę resztą kaszy
  7. pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut

SMACZNEGO ! ! ! :)

12 komentarzy:

  1. O rany, rany! Zapiekana jaglanka i moje ulubione daktyle <3 Koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. ej, ale to jest godne pochwały! super wygląda:) poza tym wielbię wszystko co z kaszą jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. godne pochwały bo wykopane z archiwalnych zbiorów;p na bieżąco nie przygotowuję nic fajnego;p

      Usuń
  3. Ale pyszności - katujesz mnie na noc! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm! zapiekane śniadania chyba nigdy mi się nie znudzą!

    OdpowiedzUsuń
  5. W którym momencie dodać miód? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. .. cofam pytanie, nie doczytałam :)))

      Usuń
  6. pychotka ! zdrowa i smaczna ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. jejku, jejku, jejku, pyyyycha! ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie smaków :)))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie można kupić takie fajne niewielkie naczynia do zapiekania

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.