czwartek, 18 kwietnia 2013

Ekspresowa zupa pomidorowa z kluskami

To przepis dla osób, które wracają wykończone z pracy/uczelni i  nie chce im się wielce kombinować w kuchni i tracić dodatkowo czas ;) robiłam ją już drugi raz, jak dla mnie idealny sposób na szybki i sycący posiłek ;)

Składniki (porcja):
  • 1-1,5 szklanki soku pomidorowego (w zależności od tego jaki mamy apetyt)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki razowej pszennej
  • 1-2 łyżki mleka
  • sól, pieprz (inne nasze ulubione przyprawy) do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Sok wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
  2. jajko, mąkę, mleko, szczyptę soli mieszamy
  3. wylewamy za pomocą łyżki małe porcję ciasta do wrzącego soku pomidorowego
  4. mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minut
  5. doprawiamy
  6. ja na wierzch dodałam pieczonego kurczaka
SMACZNEGO ! ! ! :)

9 komentarzy:

  1. Zupa pomidorowa jest moją ulubioną, biorę w ciemno kazdy przepis, żaden mnie nie zawiódł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam pomidorowej z lanymi kluskami ;) Muszę nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. z tych składników ile zupki i klusek wychodzi? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy ile dasz soku pomidorowego, ja dałam 1,5 szklanki, można też więcej, co do klusek to nie potrafię podać ilości, ciasta było z 0,5 szklanki
      taka spora miska wyszła ;]

      Usuń
  4. O rany, zupka z soku pomidorowego? Czemu na to nigdy nie wpadłam?! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię podobnie, ale zamiast soku biorę pomidory z puszki i miksuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat mam 2 kartony soku pomidorowego. Już kiedyś robiłam podobną ale nie z takimi kluchami. No cóż, jutro produkuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kluseczki <3 bardzo mi się podoba ten przepis, w sam raz dla studentki ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.