To przepis dla osób, które wracają wykończone z pracy/uczelni i nie chce im się wielce kombinować w kuchni i tracić dodatkowo czas ;) robiłam ją już drugi raz, jak dla mnie idealny sposób na szybki i sycący posiłek ;)
- 1-1,5 szklanki soku pomidorowego (w zależności od tego jaki mamy apetyt)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki razowej pszennej
- 1-2 łyżki mleka
- sól, pieprz (inne nasze ulubione przyprawy) do smaku
Sposób przygotowania:
- Sok wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia
- jajko, mąkę, mleko, szczyptę soli mieszamy
- wylewamy za pomocą łyżki małe porcję ciasta do wrzącego soku pomidorowego
- mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minut
- doprawiamy
- ja na wierzch dodałam pieczonego kurczaka
SMACZNEGO ! ! ! :)
Zupa pomidorowa jest moją ulubioną, biorę w ciemno kazdy przepis, żaden mnie nie zawiódł;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pomidorowej z lanymi kluskami ;) Muszę nadrobić!
OdpowiedzUsuńz tych składników ile zupki i klusek wychodzi? ;)
OdpowiedzUsuńzależy ile dasz soku pomidorowego, ja dałam 1,5 szklanki, można też więcej, co do klusek to nie potrafię podać ilości, ciasta było z 0,5 szklanki
Usuńtaka spora miska wyszła ;]
O rany, zupka z soku pomidorowego? Czemu na to nigdy nie wpadłam?! :D
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie, ale zamiast soku biorę pomidory z puszki i miksuję:)
OdpowiedzUsuńAkurat mam 2 kartony soku pomidorowego. Już kiedyś robiłam podobną ale nie z takimi kluchami. No cóż, jutro produkuję :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie szybka zupa:)
OdpowiedzUsuńkluseczki <3 bardzo mi się podoba ten przepis, w sam raz dla studentki ;)
OdpowiedzUsuń