poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kulki makrelowe

I zagadka rozwiązana ;)
nikt nie wpadł na makrelę ? ;)
muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki w piekarniku, ale rezultat przebił moje oczekiwania ;)


Składniki (10 kulek):
  • mięso z połowy dość dużej wędzonej makreli
  • 100g sera białego
  • 2 łyżki posiekanego koperku (lub innej ulubionej roślinności ;))
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka wg. smaku
  • pestki słonecznika do obtoczenia
Sposób przygotowania:
  1. Ser rozduszamy widelcem
  2. dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę
  3. dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy
  4. z powstałej masy lepimy kulki
  5. obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły
  6. gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
  7. pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu


SMACZNEGO ! ! ! :)

13 komentarzy:

  1. Wow, o takim daniu (przekąsce?) jeszcze nie słyszałam. Lubię makrelę, więc jestem zdecydowanie na tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Makrele jadam jako składnik sałatki lub kanapki, ewentualnie pastę lub farsz do jajek... a tu taki fajny pomysł:) Jakie są te kuleczki w konsystencji? Miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjna przekąska, albo przystawka na jakichś imieninach... Z pewnością bym to podała gościom:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dario, śliczne ciasteczka :) uwielbiam takie :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaje się do podglądaczy, bo fajnie tu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, a ja myślałam, że to coś słodkiego :D co za niespodzianka z tą rybą!

    OdpowiedzUsuń
  6. na makrelę bym nie wpadła, przyznaję :D ale świetne te kuleczki, szczególnie dla takiej miłośniczki ryb, jak ja!

    OdpowiedzUsuń
  7. z makrelą- no nie wymyśliłbym, ale podałam na face składniki bo i koperek iser :) hhi. A dziś też zmyślałam w kuchni- placek z kapusty kiszonej, wędzonej nototenii z musztardą- niam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe ;) Ser biały lubię, makrelę też strawię, więc czemu nie ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pozostawie bez komentarza, ale z małym śladem, że mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam ! :) też robię takie połączenie, ale dawno nie jadłam makreli :) smaka mi narobiłaś !

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.