I zagadka rozwiązana ;)
nikt nie wpadł na makrelę ? ;)
muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki w piekarniku, ale rezultat przebił moje oczekiwania ;)
Składniki (10 kulek):
- mięso z połowy dość dużej wędzonej makreli
- 100g sera białego
- 2 łyżki posiekanego koperku (lub innej ulubionej roślinności ;))
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka wg. smaku
- pestki słonecznika do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Ser rozduszamy widelcem
- dodajemy makrelę i ponownie dokładnie ugniatamy widelcem, aż stworzy jednolitą masę
- dodajemy koperek i przyprawy, mieszamy
- z powstałej masy lepimy kulki
- obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły
- gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
- pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu
SMACZNEGO ! ! ! :)
Wow, o takim daniu (przekąsce?) jeszcze nie słyszałam. Lubię makrelę, więc jestem zdecydowanie na tak!
OdpowiedzUsuńMakrele jadam jako składnik sałatki lub kanapki, ewentualnie pastę lub farsz do jajek... a tu taki fajny pomysł:) Jakie są te kuleczki w konsystencji? Miękkie?
OdpowiedzUsuńsą miękkie ;)
UsuńRewelacyjna przekąska, albo przystawka na jakichś imieninach... Z pewnością bym to podała gościom:)
OdpowiedzUsuńDario, śliczne ciasteczka :) uwielbiam takie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ps. dodaje się do podglądaczy, bo fajnie tu :)
ojej, a ja myślałam, że to coś słodkiego :D co za niespodzianka z tą rybą!
OdpowiedzUsuńna makrelę bym nie wpadła, przyznaję :D ale świetne te kuleczki, szczególnie dla takiej miłośniczki ryb, jak ja!
OdpowiedzUsuńz makrelą- no nie wymyśliłbym, ale podałam na face składniki bo i koperek iser :) hhi. A dziś też zmyślałam w kuchni- placek z kapusty kiszonej, wędzonej nototenii z musztardą- niam.
OdpowiedzUsuńCiekawe ;) Ser biały lubię, makrelę też strawię, więc czemu nie ;D
OdpowiedzUsuńSuper wpis, dzięki!
OdpowiedzUsuńWyglądają baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozostawie bez komentarza, ale z małym śladem, że mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ! :) też robię takie połączenie, ale dawno nie jadłam makreli :) smaka mi narobiłaś !
OdpowiedzUsuń