sobota, 20 kwietnia 2013

Frittata ze szpinakiem

Dziś nie miałam za wiele pomysłów na obiad. Za to już od dawna miałam otwartą zakładkę z TYM przepisem i dziś nadarzyła się okazja żeby w końcu go wykorzystać, jestem bardzo zadowolona z efektu który przebił moje oczekiwania ;) polecam

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100g sera białego
  • 10 kostek mrożonego szpinaku w brykiecie (w oryginale było 100g ale ja niestety nie mam wagi)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • mały pomidor
  • w oryginale były również suszone pomidory oraz czosnek, ja pomidorów niestety nie miałam, natomiast czosnku nie lubię;p
Sposób przygotowania:
  1. Jajka miksujemy
  2. szpinak rozmrażamy i odciskamy od niego wodę
  3. dodajemy do jajek pokruszony ser, szpinak i przyprawy, miksujemy
  4. wylewamy masę do formy/naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia
  5. na wierzch wykładamy plastry pomidora
  6. pieczemy w temp. 170 stopni przez około 15 minut

SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

  1. OH yummy! Gonna try this to make tomorrow :-) I like it.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak świetnie wygląda!! na pewno zrobię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam frittaty. twoja wygląda bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.