poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Truskawkowa tarta na serowym spodzie

Sezon truskawek pomału się zaczyna, niestety jeszcze nie naszych krajowych, ale te importowane, które ostatnio kupiłam nie są takie złe ;)
kiedy w lodówce czekał na mnie kartonik tych pysznych owoców po prostu musiałam zrobić z nich coś pysznego i udało się ;)


Składniki (forma o średnicy 21cm):
spód:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec
  • 200g sera białego w kostce
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa truskawkowa:
  • około 300g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki wody
  • fruktoza lub inne słodzidło
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na spód miksujemy
  2. wykładamy ciasto na formę do tart lub (tak jak ja) na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia
  3. pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni
  4. truskawki kroimy w ćwiartki
  5. w garnku mieszamy wodę ze mąką a następnie dodajemy truskawki
  6. gotujemy (ciągle mieszając) na małym ogniu, aż masa zgęstnieje
  7. w razie potrzeby dosładzamy masę wg. smaku
  8. wykładamy masę na spód tarty
  9. pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni
  10. kiedy tarta wystygnie wkładamy ją do lodówki

SMACZNEGO ! ! ! :)

18 komentarzy:

  1. Aż nie mogę uwierzyć że coś tak fantastycznego i pysznego może być dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mistrzostwo świata, no! ;-) poproszę kawałek! albo dwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mnie kusisz tymi truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem na etapie przekonywania się do truskawek, nigdy za nimi szaleńczo nie przepadałam, ale w tym roku mam na nie autentyczną ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nie!
      to niemożliwe!
      truskawki są genialne!
      zawsze jak mam okazję pochłaniam je kilogramami;p

      Usuń
  6. łał, świetna! :) widzę ją u siebie na śniadanie! mogę użyć sera mielonego Emilki czy masa będzie zbyt mokra? bo ten mielony jest jednak bardziej wilgotny od tego w kostce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, Emilka może być za rzadka i wtedy trzeba będzie kombinować i albo dać mniej sera albo więcej otrębów i płatków owsianych

      Usuń
  7. Muszę zrobić tartę, koniecznie! :) Taka wersja baaardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  8. zapraszam do wzięcia udziału w Liebster Award http://mojegotowanie-lacrima69.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma jak świeże truskawki! i nie ma jak słodkie ciacho - zwłaszcza dietetyczne - czyli takie, które możemy jeść do woli :D :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale :)
    Zagraniczne truskawki zdecydowanie zyskują w wypiekach - solo jednak nie robią aż takiego wrażenia... ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.