poniedziałek, 6 maja 2013

Dietetyczne lody bananowo-karobowe


Przepis jest dość podobny do wcześniej opublikowanego przepisu na lody bananowe, ponieważ bazuje na mrożonych bananach, które smakują po prostu genialnie! miałam je już zrobić w zeszłym tygodniu jednak w deszczową i zimną pogodę jakoś nie miałam ochoty na lody, raczej na gorącą czekoladę ;) Teraz przygoda sprzyja (boskie słoneczko!) więc nic nie stało na przeszkodzie żeby ochłodzić się tymi zdrowymi pysznościami ;)

Składniki (porcja):
  • banan
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka karobu w proszku firmy Atakan (opcjonalnie kakao, ale w mniejszej ilości)
Sposób przygotowania:
  1. Banana kroimy w plastry i wkładamy do zamrażarki, aż zmrozi się na kamień
  2. zmrożonego banana blendujemy z jogurtem
  3. powstałą masę dzielimy na połowę
  4. do jednej części dodajemy karob i mieszamy
  5. przekładamy lody do pucharka i posypujemy na wierzch wiórkami kokosowymi 

SMACZNEGO ! ! ! :)

18 komentarzy:

  1. Prosto, bombowo, bananowo!!!! Skorzystam na 1000% doskonała zdrowa alternatywa!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ile to tak mniej więcej ma kcal ? : D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym gdzieś w końcu dorwać karob i nie mogę...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob jest dostępnym w Intermarche w alejce ze zdrową żywnością ;)

      Usuń
  4. Ja też nigdzie nie widuję tego cuda... ale lody bananowe i bez niego byłyby na pewno pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie mrożę jogurt na wieczór, ale następnym razem zdecydowanie muszę wypróbować te lody! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na tą miseczkę natknęłam się bodaj w netto:D

    OdpowiedzUsuń
  8. !!! Super przepis dziś robiłem i wyszło pyszne !;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh od kiedy zrobiło się ciepło to jadłabym lody na każdy posiłek ! A dzięki Tobie...mogę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. a kiedy kupiłaś to cudeńko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w poniedziałek ;) a dostępne chyba są od zeszłego czwartku

      Usuń
  11. Mniam :) zrobię na pewno
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam pytanie, a blender nie odmawia Ci posłuszeństwa przy ciachaniu tak mocno zamrożonych rzeczy.? Bo mi ostatnio plastik się złamał...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście nic nie pękło i jakoś dał radę, ale nieraz używam drugiego pojemnika z zestawu mojego robota kuchennego, tej co przeznaczona jest szatkowania lub tarcia warzyw, takiej jak na tym zdjęciu: http://mpm.pl/produkty/wyposazenie-kuchni/roboty-kuchenne/robot-kuchenny-magda-mrk02.html

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.