środa, 22 maja 2013

Makaron z sosem szparagowym

Wróciłam dziś do domu gdzie czekał na mnie ugotowany pęczek szparagów, a trzy kolejne czekały na obranie ! SUPER ! tutaj ceny są nieporównywalne do Poznania. Tak czy inaczej zakasałam rękawy i zabrałam się za pyszny sos szparagowy, który pochłonęłam razem z mamą w kilka minut ;)


Składniki (2 porcje):
  • 200g serka wiejskiego
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • pęczek szparagów
  • makaron razowy (ilość według naszego apetytu;))
Sposób przygotowania:
  1. Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek
  2. gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie kroimy w mniejsze kawałki
  3. serek wiejski wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy żółtko
  4. smażymy na małym ogniu (dość często mieszając), aż serek wiejski się rozpuści, a sos zgęstniej (nie przejmujcie się jak zostaną pojedyncze grudki, sos nie będzie miał idealnie jednolitej konsystencji)
  5. dodajemy koperek i pokrojone szparagi, smażymy jeszcze kilka minut żeby smak szparagów przeszedł w sos ;)
  6. przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku
  7. wrzucamy do sosu ugotowany makaron i jeszcze chwilkę podsmażamy mieszając
SMACZNEGO ! ! ! :)

12 komentarzy:

  1. Muszę w końcu spróbować tych szparagów,a to jest idealny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na podsmażenie serka wiejskiego z jajkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czegos takiego nie jadłam...:) musi byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeeeejku, muszę zrobić! :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm, jadłam kiedyś taką carbonarę na serku wiejskim i była PRZEPYSZNA :D Ten serek cudnie się ciągnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetny pomysł z tym serkiem, pyszne danie, na piątek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Noo wygląda cudownie! I te szparagi <3

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis, dodaje do obserwowanych, moze i Ty sie zaobserwujesz ? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszota ! Ja tu szukam tych szparagów i szukam a tu chyba mi się już powoli kończą :<

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam na obiadek.Danie ekspresowe w wykonaniu a smakuje naprawdę rewelacyjnie - z pewnością nie raz do powtórki :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.