Wróciłam dziś do domu gdzie czekał na mnie ugotowany pęczek szparagów, a trzy kolejne czekały na obranie ! SUPER ! tutaj ceny są nieporównywalne do Poznania. Tak czy inaczej zakasałam rękawy i zabrałam się za pyszny sos szparagowy, który pochłonęłam razem z mamą w kilka minut ;)
- 200g serka wiejskiego
- 1 żółtko
- garść posiekanego koperku
- sól, pieprz
- pęczek szparagów
- makaron razowy (ilość według naszego apetytu;))
Sposób przygotowania:
- Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek
- gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie kroimy w mniejsze kawałki
- serek wiejski wrzucamy na teflonową patelnię, dodajemy żółtko
- smażymy na małym ogniu (dość często mieszając), aż serek wiejski się rozpuści, a sos zgęstniej (nie przejmujcie się jak zostaną pojedyncze grudki, sos nie będzie miał idealnie jednolitej konsystencji)
- dodajemy koperek i pokrojone szparagi, smażymy jeszcze kilka minut żeby smak szparagów przeszedł w sos ;)
- przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku
- wrzucamy do sosu ugotowany makaron i jeszcze chwilkę podsmażamy mieszając
Muszę w końcu spróbować tych szparagów,a to jest idealny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na podsmażenie serka wiejskiego z jajkiem ;)
OdpowiedzUsuńczegos takiego nie jadłam...:) musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńjeeeejku, muszę zrobić! :>
OdpowiedzUsuńMm, jadłam kiedyś taką carbonarę na serku wiejskim i była PRZEPYSZNA :D Ten serek cudnie się ciągnie!
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł z tym serkiem, pyszne danie, na piątek:)
OdpowiedzUsuńEkstra danie ! ;)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNoo wygląda cudownie! I te szparagi <3
OdpowiedzUsuńsuper przepis, dodaje do obserwowanych, moze i Ty sie zaobserwujesz ? :)
OdpowiedzUsuńPyszota ! Ja tu szukam tych szparagów i szukam a tu chyba mi się już powoli kończą :<
OdpowiedzUsuńZrobiłam na obiadek.Danie ekspresowe w wykonaniu a smakuje naprawdę rewelacyjnie - z pewnością nie raz do powtórki :)
OdpowiedzUsuń