Owoce goji to kolejny produkt, którego jeszcze nigdy nie próbowałam, a dzięki BadaPak.pl mam taką możliwość ;)
Już od dawna chciałam je kupić, jednak ceny w sklepach ze zdrową żywnością mnie odstraszały zwłaszcza, że nie miałam pewności czy będą mi smakować, wiele słyszałam o tych owocach oraz ich zbawiennych właściwościach;)
Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. Czy wiecie, że w jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku? Posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza? Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie? Zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?
Po przetestowaniu jagód goji mogę powiedzieć, że mają niepowtarzalny i oryginalny smak, nie potrafię go porównać z niczym co wcześniej jadłam. Mi ten smak odpowiada, lubię takie "inności";), świetnie sprawdzają się jako dodatek do placuszków, musli, ciasteczek owsianych
Składniki (8 placuszków):
- 1 jajko
- 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec
- 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka fruktozy lub innego słodzidła
- 2 łyżki serka wiejskiego (bez śmietanki)
- 2 łyżki sera białego Emilka
- garść jagód goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl
Sposób przygotowania:
- Jajko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około minutę
- dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy
- smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek
SMACZNEGO ! ! ! :)
Bardzo lubię te jagody jako dodatek do placuszków albo ciasta :) Taka wieżyczka musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody goji - szczególnie jeśli wcześniej napęcznieją od gorącego śniadania lub ciepłej wody :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie w tych placuszkach tak fajnie napęczniały ;)
UsuńZazdroszczę tych jagódek, mi ciągle szkoda na nie kasy. A placuszki ekstra Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńależ ci zazdroszczę tych jagódek:D
OdpowiedzUsuńMnie też troszkę odstraszają ceny, szczególnie, że nie mam pewności, czy mi posmakują..
OdpowiedzUsuńNiestety jeszcze nie miałam okazji spróbować ;(
OdpowiedzUsuńJagody goji są takie pyszne, tak samo jak placki-rajskie danie!
OdpowiedzUsuńSuper,właśnie się zastanawiałam jak wykorzystać jagody goi:) Tylko niegdzie ich do tej pory nie widziałam,możesz napisać gdzie je kupiłaś?
OdpowiedzUsuńwww.BadaPak.pl
Usuń;)
Tych jagód jeszcze nie jadłam, ale muszę kupić i wypróbować.
OdpowiedzUsuńJagody goji, koniecznie muszę zamówić! Słodka wieżyczka! :)
OdpowiedzUsuńI ja je podobnie wykorzystałam :) Pyszne http://zdrowykarmelek.blogspot.com/2013/05/placuszki-serowe-z-jagodami-goji.html
OdpowiedzUsuńMusiały być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńsą świetne ;) szkoda ,ze jeszcze nigdy nie spróbowałam tych jagód, muszę je kupić ;p
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają te placuszki *-*
Przepyszna wieżyczka. Uwielbiam jagody goji:D
OdpowiedzUsuńDario, piękne placuszki :)) akurat szukam czegoś z wit.B, więc muszę skoczyć po jagody goji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Też jeszcze nie jadłam jagódek;) ale dzięki BadaPak.pl również mam możliwość :)))) placuszki prezentują się cudowanie!!!
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńplacuszki na pewno były smaczne... ale polecam Ci jagody goji w koktajlu, pycha!
OdpowiedzUsuń