wtorek, 7 maja 2013

Tarta otrębowa

Przepis znalazłam na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych gotuj.skutecznie.tv i po raz kolejny się nie zwiodłam, tarta wyszła pyszna! na pewno będzie często gościć w moim menu ;)

Składniki (forma o średnicy 24 cm/ 6 kawałków):
  • 200g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 12 (sporych) łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki sosu lub koncentratu pomidorowego (najlepszy koncentrat jest w NETTO, ma tak świetny smak że nie trzeba go już przyprawiać)
Sposób przygotowania:
  1. Serek wykładamy na sito, by odcedzić z nadmiaru śmietanki i odstawiam na bok
  2. do miski wbijamy jajko, dodajemy otręby, jogurt, sól, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, mieszamy dokładnie
  3. odstawimy miskę na około 5 minut żeby otręby spęczniały
  4. ciasto przekładamy do formy, najlepiej silikonowej  ale jeśli nie macie to wyłożonej papierem do pieczenia 
  5. ciasto rozprowadzamy zwilżoną w wodzie łyżką, wygładzając je na powierzchni
  6. placek z wierzchu smarujemy koncentratem  a na sos wykładamy równą warstwę odcedzonego serka grani
  7. górę posypujemy lekko ziołami prowansalskich 
  8. wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut
  9. Po tym czasie wyjmujemy placek z piekarnika i wykładamy na metalową kratkę-ruszt, by nieco przestygł i odparował

SMACZNEGO ! ! !  :)
Ps. Lecę biegać, udanego dnia! :)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam robić takie wariacje z otrębami. Koniecznie muszę wypróbować:)

    p.s. serek wiejski dolewa się do namokniętych otrębów tak?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serkiem wiejskim posypujemy wierzch ciasta, które jest już posmarowane koncentratem, w razie wątpliwości, przejdź na stronę z której brałam przepis, tam jest filmik ;)

      Usuń
  2. Jest bajecznie prosta pod względem składników! Taka mini pizza margheritta:) A tę lubię najbardziej^^

    OdpowiedzUsuń
  3. No i mam już plan na sobotnie kuchcikowanie ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tu wpadać :) zawsze jest zdrowo, smacznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, jestem pod wrażeniem, Ty nawet taką bombę kaloryczną potrafisz odchudzić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszystko co otrębowe!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie to wygląda, może to dobry moment żeby się podszkoli w gotowaniu? tego to nie wiemk, ale będe musiała popróbowac Twoje przepisy :)
    Obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś zrobiłam - wyszło jeszcze smaczniejsze niż się spodziewałam!
    Inne przyprawy - bazylia, oregano, czosnek i byłam w stanie uwierzyć, że jem pizzę :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.