Tak jak obiecałam biorę się za nadrabianie zaległości, zaczynając od przepisu na kluski serowe z tuskawkami, a kończąc na odpowiedziach na pytania w ramach 

Oficjalnie wyszłam z czeluści piekieł, w której siedziałam przez ostatnie 10 dni! ostatni tydzień był koszmarny, dzień w dzień nauka, nauka i nauka. Tak naprawdę nie istniałam dla świata;p wczorajszy dzień był kulminacją, stojąc przed wejściem do sali egzaminacyjnej czułam jak dudni mi serce, tego stresu nie da się opisać, a zrozumieją go tylko Ci co musieli zdawać egzamin dyplomowy i bronić pracę magisterską, teraz kiedy jest po i wszystkie emocję ze mnie schodzą, czuję niesamowitą ulgę oraz dochodzi do mnie zmęczenie psychiczne, które mam zamiar zregenerować przez najbliższy miesiąc, potem czeka mnie przeprowadzka do Poznania i praca ;)
Mam nadzieję, że dzisiejszy dzień, który jest moim pierwszym wolnym dniem, nie będzie zapowiedzią całego nadchodzącego miesiąca, bo ta jesienna pogoda zdecydowanie nie jest w porządku!
Składniki (około 7 klusek):
- 1 białko jajka
- 200g chudego twarogu
- czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
- 7 truskawek średniej wielkości
porcja = 1 kluska
Sposób przygotowania:
- Ser rozduszamy widelcem,
- dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę)
- z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli)
- kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej wody)
- gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek
- delikatnie wyciągamy z wody
- nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
1. Od kiedy gotujesz?
odkąd pamiętam, już jako mały dzieciak garnęłam się do kuchni
2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność?
2. Co w kuchni sprawia Ci największą przyjemność?
zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;)
3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia?
3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia?
chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy
4. Co skłoniło Cię do blogowania?
4. Co skłoniło Cię do blogowania?
zachęta znajomych
5. Ile czasu poświęcasz blogowi?
5. Ile czasu poświęcasz blogowi?
ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;)
6. Kulinarny autorytet?
6. Kulinarny autorytet?
długo się zastanawiałam, ale raczej nie mam kogoś takiego
7. Ulubiony blog
7. Ulubiony blog
wiele takich, jednym z nich jest http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/
8. Twoja ulubiona potrawa to?
8. Twoja ulubiona potrawa to?
nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach
9. Ulubiony przepis…
9. Ulubiony przepis…
aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek
10. Nie lubię/nie zjem …
10. Nie lubię/nie zjem …
nie zjem robaka ;p
11. Największa kulinarna porażka ?
11. Największa kulinarna porażka ?
ostatnio pasta z soczewicy
Pytania od Szybkie gotowanie:
1. Wymarzone warsztaty kulinarne ?
zdrowe i dietetyczne wypieki
2. Najdziwniejsze połączenie smaków w Twojej kuchni ?
nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;)
3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś na bezludną wyspę ?
tarta otrębowa, TONE truskawek z jogurtem, makiełki
4. Twój ulubiony program kulinarny ?
"Smakuj świat z Pascalem"
5. Co najchętniej gotujesz swojej rodzinie ?
za często dla nich nie gotuję, bo uważają, że jem dziwnie;/ ewentualnie mamę kuszę jakimiś zdrowymi wypiekami
6. Na piknik zabrałabym/zabrałbym…
muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy
7. Ulubione owoce lata ?
TRUSKAWKI ! <3
8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ?
naleśniki z truskawkami
9. Kawa w kubku czy filiżance ?
w dużym kubku
10. Kocham w swojej kuchni….
moje naczynia do zapiekanek, formy na muffinki oraz inne naczynia, które pomału kompletuję
11. Moje marzenie kulinarne….
nauczyć się przyrządzać potrawy, których jeszcze nie umiem i boję się za nie zabrać, oraz zostać docenioną za moją blogową/kulinarną działalność ;)
Truskawka bardzo fajnie wykorzystana :) Na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńWitam się z mgr! Ja również mgr od dziś!:)) Znam więc uczucie zarówno zmęczenia, jak i wszechogarniającej ulgi...
OdpowiedzUsuńGratuluję raz jeszcze!
No i ekhm... Robaka to też never ever nie zjem!
O a taki przepis to z chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na knedle - po prostu letnia pychotka !
OdpowiedzUsuńO kurczę, ciekawa alternatywa dla słodyczy :) A jaka pyszna! Pozdrawiam, jutro skorzystam :)
OdpowiedzUsuńOjej, dziękuję za wyróżnienie, kochana :* Gratuluję sukcesu i mam nadzieję, że teraz zasypiesz nas jeszcze większą liczbą genialnych przepisów!
OdpowiedzUsuńKluski - na samą myśl o takich serowych przysmakach zrobilam się glodna :p
OdpowiedzUsuńPytania - na niektore dalabym identyczną odpowiedz - tez moją porażką była pasta z soczewicy, też ostatnio mam bzika na punkcie tarty otrębowej z Twojego przepisu zresztą ;D też uwielbiam wypieki z fasoli
Tak, ja w lutym broniłam inżyniera i wiem bardzo dobrze co to jest ten obezwładniający stres przed wejściem do sali. Ale ta ulga PO jest nie do opisania :D Gratuluje :)
Pycha kluseczki :>
OdpowiedzUsuńale masz szczęście :) a przede mną ciągle obrona :( ehh nauka nauka..
OdpowiedzUsuń