Taki makowiec chciałam zrobić na zeszłoroczne święta, ale nie starczyło mi czasu i tak raz po raz chodził mi po głowie. Zostałam zainspirowana przepisem znalezionym na blogu Magdy. W dość dużym stopniu go zmodyfikowałam, ale założenie pozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;)
Składniki (tortownica o średnicy 19cm):
- 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku
- średnie jabłko
- 3 białka
- 2 żółtka
- 250g mielonego twarogu (chudego)
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 2 łyżki fruktozy (jeśli nie mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki więc najlepiej spróbować masę)
- 2 łyżki miodu
- kilka kropel olejku migdałowego
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
- Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklaną wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut
- odstawiamy mak na około godzinę
- odcedzamy mak
- do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki
- jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej
- białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając
- przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie" przypiekać najlepiej wyłożyć na wierzch folię aluminiową)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Podziwiam, jaki on jest wysoki <3
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńświetny makowiec, taki wysoki *-*
OdpowiedzUsuńrobilam podobny makowiec, zarowno z bialego jak i niebieskiego maku, jest cudowny <3
OdpowiedzUsuńno i maaatko,jaki wysoki Ci wyszedl,pycha!!!
Jakie cudoo! Kocham wszystko co makowe.
OdpowiedzUsuńTakie wysokie są najlepsze :)
Ładny, o wiele ładniejszy od tradycyjnego makowca robionego w keksówce, prezentuje się jakoś... przyjemniej dla oka;) Ale w smaku nie dla mnie, cały zostawiam dla Was!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńaby było bardziej dietetycznie proponuję fruktozę i miód zastąpić cukrem brzozowym lub syropem z agawy - przepis mi się bardzo podoba - bardzo zdrowo i z pewnością spróbuję zrobić
OdpowiedzUsuń