niedziela, 4 sierpnia 2013

Pomysł na makowiec

Taki makowiec chciałam zrobić na zeszłoroczne święta, ale nie starczyło mi czasu i tak raz po raz chodził mi po głowie. Zostałam zainspirowana przepisem znalezionym na blogu Magdy. W dość dużym stopniu go zmodyfikowałam, ale założenie pozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;)



Składniki (tortownica o średnicy 19cm):
  • 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku
  • średnie jabłko
  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • 250g mielonego twarogu (chudego)
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 łyżki fruktozy (jeśli nie mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki więc najlepiej spróbować masę)
  • 2 łyżki miodu 
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • garść rodzynek
Sposób przygotowania:
  1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklaną wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 20 minut
  2. odstawiamy mak na około godzinę
  3. odcedzamy mak
  4. do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki
  5. jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej
  6. białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając
  7. przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  8. pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie" przypiekać najlepiej wyłożyć na wierzch folię aluminiową)

SMACZNEGO ! ! !  :)

8 komentarzy:

  1. Podziwiam, jaki on jest wysoki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny makowiec, taki wysoki *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam podobny makowiec, zarowno z bialego jak i niebieskiego maku, jest cudowny <3
    no i maaatko,jaki wysoki Ci wyszedl,pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudoo! Kocham wszystko co makowe.
    Takie wysokie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładny, o wiele ładniejszy od tradycyjnego makowca robionego w keksówce, prezentuje się jakoś... przyjemniej dla oka;) Ale w smaku nie dla mnie, cały zostawiam dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  6. aby było bardziej dietetycznie proponuję fruktozę i miód zastąpić cukrem brzozowym lub syropem z agawy - przepis mi się bardzo podoba - bardzo zdrowo i z pewnością spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.