Pan kotek był chory i leżał w łóżeczku,
I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku?
Źle bardzo...
Składniki (około 18 sztuk):
- około 750g mielonego mięsa drobiowego
- 1/4 łyżeczka chilli (ostrożnie z ilością żeby wam nie wypaliło kubków smakowych;p)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
- Odstawiamy na noc do lodówki żeby składniki się "przegryzły"
- odcinamy kawałki foli spożywczej i za pomocą wyciskarki (takiej do kremów) bez nakrętki wyciskamy wałki kabanosów
- następnie rolujemy szczelnie folię wokół powstałych wałków mięsa tworząc tzw. sztuczny flak
5. skręcamy brzegi i owijamy szczelnie sznurkiem
6. gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około 25-30 minut7. po ugotowaniu ściągamy folię i wstawiamy kabanoski do piekarnika przewracając kilka razy tak żeby zrumieniły nam się z każdej strony ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
z dedykacją dla mojej przyjaciółki ;*
Dobrze że przypomniałaś mi o tym przepisie:) Już widziałam coś takiego i miałam wypróbować:)
OdpowiedzUsuńAktualnie jestem na diecie owocowo- warzywnej, ale jak tylko ją skończę, to muszę zrobić te cudeńka!
OdpowiedzUsuńwyglądają mega smakowicie i mają piękny kształt!
OdpowiedzUsuńO kurczę, takich frykasów to jeszcze nie robiłam :D Chyba jestem za bardzo leniwa i wole kupić sobie w sklepie kabanoski. Dlatego wielki szacun ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla sklepowych produktów - bez chemii i tego całego świństwa.
OdpowiedzUsuńMniammmm
OdpowiedzUsuńoj, akurat teraz wiem co to źle się czuć, więc przede wszystkim powrotu do zdrowia!
OdpowiedzUsuńnie wierze, domowe kabanosy, wow :) dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku! Rewelacja, a mąż jaki zachwycony! Dosyć pracochłonne (robiłam prawie z 1,5kg mięsa), ale warto było. Koszt ok. 17zł/kg za 100% mięsa w kiełbaskach to jak dla mnie super osiągnięcie!
OdpowiedzUsuń