środa, 16 października 2013

Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe

Pan kotek był chory i leżał w łóżeczku,
I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku?
Źle bardzo...



Składniki (około 18 sztuk):
  • około 750g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/4 łyżeczka chilli (ostrożnie z ilością żeby wam nie wypaliło kubków smakowych;p)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
  2. Odstawiamy na noc do lodówki żeby składniki się "przegryzły"
  3. odcinamy kawałki foli spożywczej i za pomocą wyciskarki (takiej do kremów) bez nakrętki wyciskamy wałki kabanosów
  4. następnie rolujemy szczelnie folię wokół powstałych wałków mięsa tworząc tzw. sztuczny flak

       5. skręcamy brzegi i owijamy szczelnie sznurkiem
       6. gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około 25-30 minut
       7. po ugotowaniu ściągamy folię i wstawiamy kabanoski do piekarnika przewracając kilka razy tak                           żeby zrumieniły nam się z każdej strony ;)

SMACZNEGO ! ! !  :)


                                       
z dedykacją dla mojej przyjaciółki ;*

9 komentarzy:

  1. Dobrze że przypomniałaś mi o tym przepisie:) Już widziałam coś takiego i miałam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aktualnie jestem na diecie owocowo- warzywnej, ale jak tylko ją skończę, to muszę zrobić te cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają mega smakowicie i mają piękny kształt!

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, takich frykasów to jeszcze nie robiłam :D Chyba jestem za bardzo leniwa i wole kupić sobie w sklepie kabanoski. Dlatego wielki szacun ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa alternatywa dla sklepowych produktów - bez chemii i tego całego świństwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, akurat teraz wiem co to źle się czuć, więc przede wszystkim powrotu do zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wierze, domowe kabanosy, wow :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku! Rewelacja, a mąż jaki zachwycony! Dosyć pracochłonne (robiłam prawie z 1,5kg mięsa), ale warto było. Koszt ok. 17zł/kg za 100% mięsa w kiełbaskach to jak dla mnie super osiągnięcie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.