wtorek, 12 listopada 2013

Sernik z mango

Kiedy zobaczyłam ten sernik w moim ulubionym programie "Ugotowani", a wszyscy goście się nim zachwycali wiedziałam, że muszę go zrobić po przerobieniu na zdrowszą wersję, co nie było zbyt trudne, bo oryginał nie zawierał żadnych wielce kalorycznych i tłustych rzeczy.
W programie nosił nazwę "Mango migdalenie" ;)

PYCHA! :)
PS. z powodów technicznych (laptopa w naprawie) chwilowo wstrzymuję dodawanie przepisów.


Składniki:
spód:
  • 3/4 szklanki blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
masa serowa:
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm lub innego słodzidła
  • 1 dojrzałe mango (średniej wielkości)
  • około 700g mielonego twarogu (ja dałam 500g sera Emilka 0% oraz 200g sera w kostce półtłustego, który raz zmieliłam)
  • esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
  1. Migdały delikatnie podprażamy na suchej patelni i przekładamy do miski
  2. na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy migdały, obtaczamy w karmelu a następnie miksujemy, ale nie na całkowitą miazgę
  3. gotowa masę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  4. mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na pure (powinno wyjść około 3/4 szklanki)
  5. ser miksujemy z mango, ksylitolem, budyniem oraz esencją
  6. następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy po jajku
  7. tak przygotowaną masę wykładamy na migdałowy spód
  8. pieczemy w temp. 160 stopni przez około 60 minut
  9. studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
 SMACZNEGO ! ! ! :)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten program. Serniczek ciekawy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mango mniam...uwielbiam!!! dzięki za super pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam mango :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę zrobić!

    A tak z innej beczki to chciałam zapytać ile tak mniej więcej kcal jesz dziennie?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. PS: nominowałam Cię do LBA ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaką średnicę ma twoja tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  7. budyń ugotować?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.