OGŁASZAM WSZEM I WOBEC, że dzięki uprzejmości firmy BadaPak, udało mi się zorganizować konkurs, z tak GENIALNYMI nagrodami, że sama chciałabym zabrać w nim udział! :D
Nagrodą za pierwsze miejsce są produkty firmy BadaPak, takie jak:
jagody goji - 0,2 kg KLIK
dziki ryż - 0,2 kg KLIKksylitol - 1 kg KLIK
żurawina suszona - 0,5 kg KLIK
Regulamin konkursu:
1) konkurs trwa od 1 grudnia 2013 roku do 6 grudnia (mikołajki) 2013 roku, do godziny 23:59, na terenie Polski (zastrzegam sobie prawo do przedłużenia konkursu)
2) organizatorem konkursu jestem ja (Zdrowo i Dietetycznie. Moja rzeczywistość.) wraz ze sklepem BadaPak, który jest sponsorem tych cudownych nagród
3) zadanie konkursowe polega na podaniu wymyślonego przez siebie przepisu na świąteczny wypiek, ale w wersji zdrowej i dietetycznej, do którego wykorzystalibyście ksylitol firmy BadaPak.pl
Zgłoszenie należy umieścić w komentarzu pod tym postem, wraz z imieniem, nazwiskiem oraz
e-mailem.
Będzie nam miło jeśli polubicie
4) zwycięzców wybieram ja do 8 grudnia,
5) nagroda za pierwsze miejsce zostanie wysłana przez sponsora konkursu- BadaPak.pl, natomiast kody rabatowe za II i III miejsce zostaną wysłane na adresy e-maile zwycięzców.
6) nagrodami w konkursie są:
I miejsce: produkty BadaPak:
- jagody goji - 0,2 kg
- dziki ryż - 0,2 kg
- ksylitol - 1 kg
- żurawina suszona - 0,5 kg
II miejsce: kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł
III miejsce:kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł
DO DZIEŁA ! ! ! :)
Podaję przepis na wypiek, który kilka lat temu przypadkowo znalazł się wśród naszych tradycyjnych dań wigilijnych i teraz nikt nie potrafi wyobrazić sobie bez niego świąt :) Miękkie, wilgotne ciasto migdałowe, przepełnione aromatem pomarańczy, połączone ze smakiem czekolady.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 spore pomarańcze
300g mielonych migdałów
0,5 szklanki ksylitolu
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+gorzka czekolada (u mnie 90% kakao), mleko lub śmietanka - na polewę (ilość wg własnych upodobań ;), płatki migdałów, suszona żurawina
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć, po czym umieścić w garnku z wodą i gotować na małym ogniu przez 2h. Można to zrobić dużo wcześniej. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia (powinny mieć temperaturę pokojową) i zblendować pomarańcze (w całości, ze skórką) na puree.
Piekarnik nagrzać do 160*C i przygotować tortownicę o średnicy 20-22cm.
Jajka utrzeć z ksylitolem, dodać puree pomarańczowe, migdały oraz proszek do pieczenia, miksować do połączenia się wszystkich składników. Powstałą masę przelać do tortownicy i piec ok 1-1,15h. Pozostawić do ostygnięcia.
Po tym czasie posiekać garść żurawiny i przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo mleko (lub śmietankę) do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą polać nasz wypiek, ozdobić płatkami migdałów oraz posiekaną żurawiną.
Smacznego! :)
xxpeggybrownxx@gmail.com
witam.
OdpowiedzUsuńa ja pomyslałam o ciecie gryczanym z żurawina.
składniki ciasta 1,50szkl.-maka gryczana, nie cała szklanka-ksylitolu łyzka karobu,pr.do pieczenia,6łyżek oleju,1łyżka octu balsamicznego,1szkl.mleka roslinnego.
suche składniki zmieszać,dodać płynne,wymieszać.Pic w tortownicy przez 45min,temp.180stopni aż patyczek będzie suchy.
przekładamy dżemem żurawinowym .
swietny sposób aby przemycic ziarno kaszowe niejadkom.
Mój przepis:
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2013/12/swiateczny-keks-otrebowy.html
Składniki:
-3 jajka
-1,5 szklanki otrębów (u mnie mieszanka owsianych i pszennych)
-mały jogurt naturalny
-2 łyżki dżemu domowej roboty (u mnie brzoskwiniowy)
-3 łyżki ksylitolu (firmy BadaPak.pl)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
-bakalie: rodzynki, suszone śliwki, orzechy nerkowca
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać otręby, wbić jajka oraz dodać jogurt. Wszystko porządnie razem wymieszać (można użyć w tym celu miksera).
2. Do masy dodać dżem, ksylitol, proszek do pieczenia oraz aromat i ponownie wymieszać. 3. Na koniec "nafaszerować" masę dowolną ilością bakalii. Aby ciasto ładnie się prezentowało warto również udekorować je na wierzchu użytymi suszonymi owocami oraz orzechami.
4. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź do sylikonowej formy. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
6. Przed podaniem najlepiej poczekać, aż ciasto wystygnie, wtedy będzie można łatwiej je pokroić.
Smacznego!
magdalenakuchaja@gmail.com
Jeśli świąteczny dietetyczny wypiek, to tylko ciasto bakaliowe-piernikowe z nutą pomarańczy! :)
OdpowiedzUsuńJadłam je kiedy jeszcze byłam mała... ale nie było to do końca zdrowe ciasto. Kg na moim ciele pojawiły się z nie wiadomo skąd, więc trzeba było myśleć jak tu upiec ciasto i chudnąć!
I tak oto rok temu pojawiła się w mojej głowie zdrowsza, lekka wersja:
-2/3 szkl. mąki żytniej razowej,
-2/3 szkl. mąki owsianej,
-¾ szkl. ksylitolu (a że mam niski próg słodkości, to dla większych łasuchów polecam aż całą szklankę!),
-2 jajka
-1 łyżka otrąb orkiszowych,
-1 łyżka otrąb owsianych,
-3 łyżki kakao,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-200 ml jogurtu naturalnego
-łyżeczka przyprawy do piernika (oczywiście rozsądniej jest gdy przygotujemy ją sami),
-skórka starta z jednej pomarańczy,
-2 łyżki oliwy z oliwek (a gdy nie mam na stanie, to dodaję 2 łyżki masła orzechowego – dla jeszcze lepszego smaku)
-dowolne bakalie: (u mnie zawsze obowiązkowo) żurawina suszona, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, płatki migdałów, morele i śliwki suszone – w ilości dowolnej i wg gustu ;)
-czekolada gorzka ze skórką pomarańczy
No i zabieramy się do pracy… ! :
Na sam początek siekam morele, śliwki i czekoladę. Następnie mieszam w misce obie mąki, otręby, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol, przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszam jogurt, oliwę i skórkę startą ze sparzonej pomarańczy. W wysokim naczyniu ubijam jajka, aż się napuszą! :) Następnie dodaję do nich ksylitol. I teraz pozostało już tylko połączenie wszystkiego w całość. Do mieszanki suchych składników wlewam jogurt z oliwą i mieszam na pełnych obrotach (oczywiście siłą swoich rąk!). Następnie dodaję ubite jajka z ksylitolem i mieszam wszystko do uzyskania idealnej konsystencji. Gdy już wszystko wymieszane, nadszedł czas, by dodać swoje ulubione bakalie i czekoladę. Gotowe ciasto przelewam do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. No i pozostało czekać, aż moje smakowite ciasto spokojnie sobie urośnie w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Cała radość w tym, że ciasto napawa dom pięknym aromatem piernika z pomarańczą. Po odczekaniu tych pachnących 35 minut, wyciągam ciasto i nie mogąc się już doczekać pierwszego kawałka, wcinam ciepłe, ba, gorące! Na sam koniec został efekt wizualno-wykończeniowy, czyli moja inwencja twórcza ;) Zazwyczaj jest to polewa w składzie: kakao, ksylitol, mleko w proszku, mleko w płynie, ale na święta może zaszaleję i rozpuszczę gorzką czekoladę, posypując płatkami migdałów?:)
Ciasto znika w ekspresowym tempie, pomimo wcześniejszego marudzenia domowników : „ale jak to: bez mąki pszennej i bez margaryny?”. Trzy podejścia zakończyły się pełnym sukcesem, a jakie będzie czwarte? Przekonajcie się sami ! ;)
05patus01@wp.pl
Patrycja Śremska
Lekki serniczek słodzony naturą :)
OdpowiedzUsuńMasa serowa:
- 1 kg sera Emilki 0%
- 100 g jogurtu naturalnego (2 czubate łyżki)
- opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 duże, mocno dojrzałe banany
- 2 owoce kaki - mocno dojrzałe
- 4 łyżki czubate ksylitolu
- 2 jajka
- 4 białka
- kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego
Spód:
- biszkopty bezcukrowe (firma Mamut takowe posiada, dostępne w sieci sklepów Netto ;))
- 100 ml mleka
Wierzch:
- gorzkie kakao, banan lub inne dodatki wg uznania
Banany i kaki obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy pozostałe składniki na masę serową i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, gdzie na spód układamy namoczone w mleku biszkopty i na to wylewamy naszą masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy sernik i pieczemy ok. 50 minut. Po ostygnięciu obsypujemy go kakao i przyozdabiamy bananem :)
Sernik jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Delikatny, nie przesłodzony, aksamitny, puszysty, rozpływający się w ustach, o aromatycznym zapachu. Każdy kęs sprawia, że chcemy więcej :) I co najważniejszy zdrowy i lekki, w sam raz na Święta, bynajmniej u mnie gości on co roku :)
Barbara Małacha
k-krystiana@wp.pl
zdrowa wersja piernika - bakaliowo marechewkowo ananasowe ciasto pachnące piernikiem :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka płaska przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
puszka porojonych w kostkę ananasów (może być świeży)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miksujemy w misce jaja z cukrem i solą, dodajemy olej, gdy już będzie masa gładka dodajemy pozostałe sypkie składniki mąkę proszek przyprawy. a na sam koniec dodajemy ananasa marchew i orzechy. Calość dobrze mieszamy.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
można posypać cukrem pudrem, ale jest takie samo w sobie pyszne :)
jak się to ciasto piecze to w całym domu czuć że się święta zbliżają :)
Alexandra Czarownica
anioool33@gmail.com
U mnie na święta rodzinka zawsze życzy sobie drożdżowe. Proponuję wersję odchudzoną ciasta drożdżowego- bez mąki:
OdpowiedzUsuńhttp://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/owsiane-ciasto-drozdzowe-bez-maki-i-bez.html
3 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
1/3 szklanki ksylitolu Badapak
1 aromat waniliowy
60 g drożdży
5 rozmąconych jajek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
dowolne owoce, najlepiej lekko kwaśne (np.maliny, jagody, jabłka)
delikatna kruszonka:
1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
1/8 szklanki ksylitolu Badapak
1/8 kostki margaryny
1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ksylitol, rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, aromat waniliowy, olej i mleko (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę), ułożyć owoce i posypać kruszonką.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180'C i piec ok. 40 minut.
Agnieszka Dusz.
nietracczasunagotowanie@gmail.com
Kokosowe ciasto arabskie
OdpowiedzUsuńDlaczego świąteczne? Pięknie pachnie, a kokos na wierzchu rekompensuje nam brak śniegu (ewentualnie - pięknie wpisuje się w sniezny krajobraz za oknem). Do tego jest bardzo lekkie i wśród tłustych potraw i ciężkich ciast, staje się czasem zbawiennym zaspokojeniem chęci na cukier :)
Składniki:
2 szklanki kaszy manny orkiszowej (lub zwykłej)
100g wiorków kokosowych
aromat waniliowy
trochę cynamonu (ile kto lubi)
3 łyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (może być roslinne, np. ryżowe)
200g masła lub margaryny
trochę orzechów (kto co lubi - moim zdaniem pasują migdaly)
NA SYROP:
0,5-0,75 szklanki ksylitolu
szklanka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Suche składniki (oprócz orzechów oraz tych przeznaczonych do sosu) mieszamy. Dodajemy mleko i miękkie masło. Na blachę kładziemy pergamin i rozparcelowujemy ciasto. Wygładzamy je mokrą dłonią. Potem kroimy w kwadraty lub romby (super wygląda po upieczeniu). W srodek każdego kawałka wkładamy orzeszka (lub dwa!).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 45 minut.
Gotujemy nasz SYROP. Do wrzatku dodajemy ksylitol i sok z cytryny. Gdy ksylitol się rozpuści - studzimy.
Upieczone, gorące ciasto zalewamy naszym syropem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Mozna jeść, gdy syrop wsiąknie :)
Izabella Kmieć
izamarkiza@o2.pl
Przepis inspirowany, nie autorski.
Polecam swój przepis na przepyszny, aromatyczny piernik bez mąki i cukru.
OdpowiedzUsuńSkładniki (na keksówkę o długości 28 cm):
140g mielonych migdałów
4 jajka podzielone na żółtka i białka
1 całe jajko
4 duże łyżki ksylitolu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki imbiru
3/4 łyżeczki kardamonu
posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji
Przygotowanie:
Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.
Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.
Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.
Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.
Zdjęcie piernika możesz zobaczyć u mnie na blogu: http://zesmakiemizpasja.blogspot.co.at/2013/10/oszukany-piernik-dodatku-bez-maki-i.html
Joanna Święcicka-Łupiniec
sisterskitchen.2@gmail.com
Polecam także obłędne migdałowo-orzechowe ciasto bez dodatku mąki.
OdpowiedzUsuńSkładniki (na tortownicę max 24cm):
100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
100 g mielonych migdałów
5 jajek
4-5 łyżek ksylitolu
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę.
Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.
Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce.
Zdjęcie do wglądu pod linkiem: http://zesmakiemizpasja.blogspot.co.at/2013/11/pyszne-migdaowo-orzechowe-ciasto-bez.html
Pozdrawiam,
Joanna Święcicka-Łupiniec
sisterskitchen.2@gmail.com
Dla mnie święta kojarzą się z makowcem, Postanowiłam juz jakiś czas temu zamienić parę składników aby dalej cieszyć się ale już lepsza , zdrowszą wersja;) tego wypieku.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 3 szklanki maku
- 3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki suszonych daktyli
- 1/3 szklanki suszonych fig badż innych bakali ulubionych
- 1/4 szklanki ksylitolu
- skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli,
kardamonu,
gałki muszkatołowej
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki masła
- 6 średniej wielkości jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 garści orzechów włoskich
Mak, suszone owoce,skórkę z pomarańczy , mleko, ksylitol, i przyprawy wrzucamy do rondelka. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, około 25-30 minut.
. Po tym czasie dodać miód i masło, wymieszać, aby się połączyły z masą. Całość zmiksowaćw blenderze , aż powstanie gładka i kremowa masa.
. Jabłka utrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać nastepnie sok z cytryny, posiekane orzechy włoskie,,jajka, rodzynki, mąkę migdałową i z ciecierzycy oraz sodę oczyszczoną. Wymieszać a Następnie połączyć z masą makową.
4. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. . Pieć 50-55 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Smacznego.
Sylwia Pazdur
xmalutka515Xgmail.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA ja trochę inaczej niż wszyscy bo chce się podzielić przepisem na ..zapiekane jabłka z kutia :) Jakby nie było to też wypiek : P
OdpowiedzUsuńSkładniki na kutię:
mak (200 g)
pszenica (100g) lub kasza pęczak pół szklanki
2 lub więcej łyżek ksylitolu
4 łyżki migdałów
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki rodzynek (15g)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo : 4 jabłka
Sposób przygotowania :
Najpierw kutia :
Pszenicę oraz mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc w wodzie(osobno mak i pszenica). Następnego dnia płukamy pszenicę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeżeli wybieramy opcję z kaszą, to gotujemy ją w szklance wody. Mak przepłukujemy, porządnie odsączamy z wody i dokładnie blendujemy. Przemielony mak dosładzamy ksylitolem , dokładnie mieszamy, dodajemy odsączoną i przestudzoną pszenicę lub pęczak.
Bakalie zalewamy wrzątkiem, orzechy i migdały siekamy. Rodzynki parzymy i możemy je także pokroić na mniejsze kawałeczki. Wszystko dodajemy do maku i pszenicy (pęczaku). Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Jabłka : umyć , wykroić górę i wydrążyć środek wraz z gniazdem nasiennym. Wypełnić je kutią. Wyrównać i ułożyć na blaszce. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
karolina.podraza92@gmail.com dopisuję gdyż wyleciało mi z głowy : D
UsuńSernik - lekki i waniliowy
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
1kg sera z wiaderka
5 jajek
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego)
ziarenka z laski wanilii, lub aromat waniliowy
ksylitol
PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Z wanilii wydrążamy ziarenka.
Ser, żółtka, ksylitol, skrobię i wanilię miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią.
Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 160-180 stopni.
Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku!
Dekoracja: foremka w kształcie gwiazdki i kakao :)
Klaudia Janus
klaudiajanus@go2.pl
A więc, by było smacznie,zdrowo,bezcukrowo pomyślałam,że przygotuję ciasteczka z białek z masą jaglaną.Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze i świetnie wpływają na nasz organizm,a kasza jaglana to naturalne źródło witamin,błonnika i złożonych węglowodanów.Zatem do ciasteczek potrzebujemy:
OdpowiedzUsuń-200 g migdałów
-200 g ksylitolu zmiksowanego na puder
-3 białek
-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-4 łyżki karobu lub kakao
-100 g ksylitolu
-3 łyżki domowych powideł śliwkowych
-aromat waniliowy,łyżeczka przyprawy korzennej
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy ksylitol i zmiksowane na mąkę migdały.Mieszamy lekko.Z masy wykładamy na blachę po łyżce ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.W międzyczasie miksujemy kaszę i karobem,ksylitolem,powidłami i przyprawą.Masa ma być gęsta,jeśli taka nie jest dodajemy dwie łyżki otrębów.Upieczone ciasteczka smarujemy przygotowaną masą i złączamy z drugim lekko dociskając.
Przepis idealny na święta,nawet dla dbających o linię.Migdałowa chrupkość wspaniale komponuje się z ''czekoladowym krem'',a smak podkreślają jeszcze kwaskowate powidła.Pycha!
Magda Horabik 9.flake01@gmail.com