wtorek, 11 lutego 2014

Jedno-porcjowe ciasto marchewkowo-jabłkowe z cynamonową nutą

Mimo szczerej niechęci i przemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;)
wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, nie miałam w planach pieczenia jakieś blachy placka więc przygotowałam ekspresową mini porcję, w sam raz na śniadanie ;)


Składniki (jedna porcja):
  • jedno średnie jabłko
  • jedna średnia marchewka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mielonych otrębów
  • szczypta sody
  • mini garść rodzynek
  • opcjonalnie miód do dosłodzenia (dla mnie jabłko, marchewka i rodzynki dały wystarczającą słodycz)
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach
  2. jajko roztrzepujemy widelcem
  3. mieszamy ze sobą wszystkie składniki
  4. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (tutaj wytyczne podaję  w ciemno, bo piekłam w piekarniku gazowym bez termometru i trwało to dłużej niż powinno, dlatego najlepiej jak sami będziecie kontrolować sytuację:))
  5. jemy po ostygnięciu
SMACZNEGO ! ! ! :)


12 komentarzy:

  1. no i pycha!! :D Cała blacha byłaby jeszcze lepsza, bo starczyłaby na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł na drugie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robię coś podobnego w mikrofalii

    OdpowiedzUsuń
  5. takie jednoporcjowe najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy do większej porcji wszystkie proporcje podwoić.?;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zero mąki a za to otręby - idealne ciacho jak dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe! Mała porcja pozwala uciec od pokusy zjedzenia "kolejnego" kawałka :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.