poniedziałek, 10 lutego 2014

Mielone inaczej ;)

Kolejny tydzień czas zacząć, kolejny poniedziałek już prawie za nam, ufff! to dobrze, bo jak zwykle z rana miałam ochotę pozabijać ludzi stających mi na drodze;p
Jak już pewnie zdążyliście mnie poznać wiecie, że lubię kombinować w kuchni i tak w wyniku kolejnego eksperymentu powstał przepis na oryginalne kotleciki, dla tych którzy mają już dość zwykłych mielonych ;) wyszły pyszne ;)



Składniki (na około 20 kotlecików):
  • około 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki serka wiejskiego (gęstej części)
  • 3 łyżki mielonych otrębów
  • garść świeżego szpinaku
  • 0,5 czerwonej papryki
  • kilka sztuk oliwek (dałam około 5 sztuk)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek wg. smaku
PORCJA = 1 KOTLET
Sposób przygotowania:
  1. Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
  2. cebulę, oliwki i paprykę kroimy w drobną kostkę
  3. mieszamy ze sobą wszystkie składniki
  4. za pomocą łyżki formujemy kotleciki
  5. teraz możemy wybrać jedną z dwóch dróg działania, możemy upiec kotlety w piekarniku lub też usmażyć je na teflonowej patelni na małym ogniu (pod przykrywką, żeby mięso ładnie się dosmażyło)
SMACZNEGO ! ! ! :)



8 komentarzy:

  1. Często robię podobne, jeżeli akurat mam ochotę na mięso. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm... musza być cudowne! ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne z buraczkami:) Ostatnio też próbowałam piec placki ziemniaczane ale mój piekarnik już się do tego nie nadaje więc dosmażyłam na teflonie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie mielone ze szpinakiem i papryką spróbowałabym z wielką chęcią :D A jakie zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepyszne,dzisiaj robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są przepyszne,dzisiaj robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.