poniedziałek, 17 lutego 2014

Wegetariański pasztet z fasoli

Już dawno chciałam poeksperymentować z wegetariańskim pasztetem, w internecie przeglądałam przepisy na pasztety z soczewicy, soi, ciecierzycy, a że ostatnio dostałam paczkę z firmy Kupiec, która była pełna fasoli różnego rodzaju zdecydowałam się na pasztet z fasoli ;)
Smak oryginalny, trudny do porównania, zależy od gustu każdego z nas, dlatego sami oceńcie czy to Wasz smak ;) Zawsze możecie też pokombinować z przyprawami ;)


Składniki (na foremkę około 10x20 cm):
  • 1,5 szklanki ugotowanej Fasola Piękny Jaś Karłowy firmy Kupiec
  • 2 marchewki
  • 140g selera
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli 
  • opcjonalnie czosnek
  • siemię lniane i słonecznik do posypania
Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
  2. wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę
  3. przekładamy masę do wyłożonej folią aluminiową formy
  4. wierzch posypujemy ziarenkami siemienia i słonecznika
  5. pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni
  6. studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (choć można też próbować na ciepło;))
SMACZNEGO ! ! ! :)

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.