Już dawno chciałam poeksperymentować z wegetariańskim pasztetem, w internecie przeglądałam przepisy na pasztety z soczewicy, soi, ciecierzycy, a że ostatnio dostałam paczkę z firmy Kupiec, która była pełna fasoli różnego rodzaju zdecydowałam się na pasztet z fasoli ;)
Smak oryginalny, trudny do porównania, zależy od gustu każdego z nas, dlatego sami oceńcie czy to Wasz smak ;) Zawsze możecie też pokombinować z przyprawami ;)
Składniki (na foremkę około 10x20 cm):
- 1,5 szklanki ugotowanej Fasola Piękny Jaś Karłowy firmy Kupiec
- 2 marchewki
- 140g selera
- 1 jajko
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonej cebuli
- opcjonalnie czosnek
- siemię lniane i słonecznik do posypania
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
- wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę
- przekładamy masę do wyłożonej folią aluminiową formy
- wierzch posypujemy ziarenkami siemienia i słonecznika
- pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni
- studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (choć można też próbować na ciepło;))
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.