wtorek, 25 lutego 2014

Placuszki z brokułami

Kolejny z moich eksperymentów, który zakończył się sukcesem! ;D
Uwielbiam czuć tą satysfakcję kiedy coś mi wyjdzie, a nie jest tak zawsze, wtopy się zdarzają, choćby
wczorajszy omlet z serem, który uległ całkowitej destrukcji na patelni;p
poproszę o weekend! 



Składniki: (na około 14 placków):
  • 3 jajka
  • łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
  • 400-450 mrożonych brokułów (lub też świeżych)
  • 3 łyżki mielonych otrębów żytnich
  • sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek lub cebula wg. smaku
  • podajemy z gęstym jogurtem naturalnym
Sposób przygotowania:
  1. Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy, aż się rozmrożą
  2. następnie odcedzamy i studzimy
  3. wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na dość jednolitą masę
  4. smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) 
  5. podajemy z jogurtem naturalnym

SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. To może być fajna odmiana dla placków szpinakowych, które robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eh nade mną coś ostatnio wisi fatum jeśli chodzi o eksperymenty w postaci ciach :p Ale może w końcu :)

    Twoje placuszki wyglądają świetnie i super że się udały, bo mi kalafiorowe kiedyś całkiem nie wyszły :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne, tylko dodaję jeszcze serek capri, twaróg wędzony albo fetę do środka. Spróbuj, na pewno Ci zasmakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa opcja na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.