Uwielbiam czuć tą satysfakcję kiedy coś mi wyjdzie, a nie jest tak zawsze, wtopy się zdarzają, choćby
wczorajszy omlet z serem, który uległ całkowitej destrukcji na patelni;p
poproszę o weekend!
Składniki: (na około 14 placków):
- 3 jajka
- łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
- 400-450 mrożonych brokułów (lub też świeżych)
- 3 łyżki mielonych otrębów żytnich
- sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek lub cebula wg. smaku
- podajemy z gęstym jogurtem naturalnym
Sposób przygotowania:
- Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy, aż się rozmrożą
- następnie odcedzamy i studzimy
- wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na dość jednolitą masę
- smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem)
- podajemy z jogurtem naturalnym
SMACZNEGO ! ! ! :)
To może być fajna odmiana dla placków szpinakowych, które robię :)
OdpowiedzUsuńEh nade mną coś ostatnio wisi fatum jeśli chodzi o eksperymenty w postaci ciach :p Ale może w końcu :)
OdpowiedzUsuńTwoje placuszki wyglądają świetnie i super że się udały, bo mi kalafiorowe kiedyś całkiem nie wyszły :p
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne, tylko dodaję jeszcze serek capri, twaróg wędzony albo fetę do środka. Spróbuj, na pewno Ci zasmakuje :D
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja na kolację :)
OdpowiedzUsuń