Te bułki to strzał w 10 jeśli chodzi o śniadanie! ;)
Kiedyś robiłam bułkę otrębową z mikrofalówki, ale teraz mikrofali nie posiadam więc musiałam wykombinować coś innego. Wczoraj zrobiłam próbną wersję, a dziś zachwycona efektem przygotowałam kolejne na jutro ;)
Możemy je przygotować w wersji wytrawnej z dodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków.
Składniki (na dwie bułki):
- 1 jajko
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm
- 6 łyżek mielonych otrębów żytnich
- 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków)
- 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki sody
- sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania
- opcjonalnie zioła prowansalskie/ cynamon/ miód/
Sposób przygotowania:
- Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki
- do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę
- odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje
- przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek)
- pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami
- kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały
SMACZNEGO ! ! ! :)
super przepis, wypróbuję!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, to widać po zdjęciach :) I jak zdrowo! <3
OdpowiedzUsuńtakie właśnie lubię!
OdpowiedzUsuńHej, na pewno wypróbuję ten przepis- brzmi pysznie.
OdpowiedzUsuńOgółem ciekawy, przydatny blog. Może będę wpadać tutaj częściej? Tymczasem zapraszam do siebie, mój blog jest również o jedzeniu, tym zdrowym i niezdrowym. Nie mam przepisów, jednakże komentuję i oceniam gotowe produkty ze sklepów.
Będzie mi miło jeśli wpadniesz i zostawisz coś po sobie,
sprawdzprodukt.blogspot.com
Świetny przepis ! , koniecznie jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuń