środa, 26 lutego 2014

Pełnoziarniste bułeczki

Te bułki to strzał w 10 jeśli chodzi o śniadanie! ;) 
Kiedyś robiłam bułkę otrębową z mikrofalówki, ale teraz mikrofali nie posiadam więc musiałam wykombinować coś innego. Wczoraj zrobiłam próbną wersję, a dziś zachwycona efektem przygotowałam kolejne na jutro ;)
Możemy je przygotować w wersji wytrawnej z dodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków.


Składniki (na dwie bułki):

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm
  • 6 łyżek mielonych otrębów żytnich
  • 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków)
  • 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • sezam/mak/siemię lniane/słonecznik do posypania
  • opcjonalnie zioła prowansalskie/ cynamon/ miód/
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki
  2. do suchych składników dodajemy jajko i jogurt, mieszamy na jednolitą masę
  3. odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje
  4. przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek)
  5. pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami
  6. kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały

SMACZNEGO ! ! ! :)

7 komentarzy:

  1. super przepis, wypróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne, to widać po zdjęciach :) I jak zdrowo! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, na pewno wypróbuję ten przepis- brzmi pysznie.
    Ogółem ciekawy, przydatny blog. Może będę wpadać tutaj częściej? Tymczasem zapraszam do siebie, mój blog jest również o jedzeniu, tym zdrowym i niezdrowym. Nie mam przepisów, jednakże komentuję i oceniam gotowe produkty ze sklepów.
    Będzie mi miło jeśli wpadniesz i zostawisz coś po sobie,

    sprawdzprodukt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis ! , koniecznie jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.