Na kukurydziane ciacho miałam ochotę już od dawna, kiedyś robiłam podobne, zainspirowana zostałam przepisem znalezionym na TYM BLOGU. Chciałam przełamać, ten słodki smak i dodałam mrożonych owoców leśnych, co dało zamierzony efekt ;)
No to kolejny tydzień czas zacząć!
Składniki (na formę o wymiarach około 16x21 cm, około 6 kawałów):
- 3 jajka
- niepełna szklanka gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki)
- 20-25 kropel stewii firmy SteviGold
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- kilka kropel aromatu kokosowego (lub innego wg. upodobań)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- spora garść mrożonych owoców leśnych (kupiłam paczkę w Biedronce)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (poza owocami) miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2 minuty
- tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia
- na wierzch wysypujemy mrożone owoce
- pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
WALERIANKA DZIĘKUJĘ ZA WEEKEND ;*
Jakie łaciate :) Wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńz chęcia zjem takie ciasto!
OdpowiedzUsuńZapisuje sobie ten przepis! Już sobie wyobrażam ten wspaniały, jogurtowy smak!! Uwielbiam owocowo- jogurtowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się genialnie :)
OdpowiedzUsuńGenialne :) Z chęcią zrobię!
OdpowiedzUsuńWygląd przesmacznie. Możesz powiedzieć jaką formę miałaś do tego? / jaki rozmiar?/
OdpowiedzUsuńokoło 16x21 cm
Usuńpozdrawiam ;)
Daria
Az wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam placka kukurydzianego ;o W stu procentach zachęciłaś mnie to tego :)
OdpowiedzUsuńwygląda bombowo! z utęsknieniem czekam na piekarnik w moim mieszkaniu :D
OdpowiedzUsuńmniammm
OdpowiedzUsuńZrobiłem wczoraj, genialne ! :)
OdpowiedzUsuńNie posiadam stewii, chcialabym ja zastapic ksylitolem, ile mniej wiecej powinnam uzyc? Nie wiem jak przeliczyc :)
OdpowiedzUsuńI gdzie moge dostac aromat kokosowy?
myślę, że jakieś 3-4 łyżki, a aromat kokosowy zamówiłam na allegro ;)
Usuńpozdr. Daria ;)
Nie mam takiej malej formy, ale mam naczynie zaroodporne o podobnych wymiarach, moge w nim upiec?:)
OdpowiedzUsuńjasne, że tak! ja sama często piekę w naczyniu żaroodpornym;)
Usuńale wcześniej wyłóż je papierem do pieczenia jak normalną blaszkę ;)
pozdr.
Daria ;)
Piekłaś w piekarniku z termoobiegiem czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńpiekłam w piekarniku gazowym, gdzie tak jakby działa tylko dół;p
Usuńjednak gdybym miała taką możliwość piekła bym na górnej i dolnej grzałce ;)