KILKA INFORMACJI:
Wcześniej korzystałam już z produktów, w której skład wchodziła stewia. Nadawały potrawą gorzki, specyficzny posmak. Stewia w płynie firmy SteviGold, którą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;)Stewia to zdrowie! Niekaloryczny naturalny słodzik, który bez żadnych skutków ubocznych zastąpi w Twojej diecie cukier oraz sztuczne substancje słodzące!Stewia nie wpływa na poziom glukozy we krwi oraz na wydzielanie insuliny i dlatego nadaje się dla diabetyków!W 2011 roku stewia została zatwierdzona przez Komisje Europejską jako całkowicie bezpieczna substancja słodząca.Stewia wpływa korzystnie na zdrowie! Nie powoduje próchnicy, jest zalecana dla osób leczących się na Candidę.SKŁAD: gliceryna roślina, woda oczyszczona, glikozydy stewiolowe na 100 ml/176,7 kcal
Składniki (na około 10 muffinek):
- 3 jajka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki otrębów żytnich mielonych
- aromat kokosowy (nie koniecznie)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 banan
- około 30 kropel stewii firmy SteviGold
Sposób przygotowania:
- Fasolę przepłukujemy starannie wodą, a następnie blendujemy na puree
- miksujemy ze sobą wszystkie składniki (poza bananem)
- banana kroimy w kostkę
- wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki
- nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta
- pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut
- studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
SMACZNEGO ! ! ! :)
Wiele racy próbuję podejść do przepisów z fasolą, ale ciągle się obawiam... kojarzy mi się ona jedynie z daniami meksykańskimi:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione babeczki!
OdpowiedzUsuńdopiero zaczynam zapraszam do mnie po dietetyczne przepisy :)
OdpowiedzUsuńJa osobiście jestem wielką zwolenniczką stewii. Bardzo słodka a ma 0 kcal, czy może być coś lepszego? ;)
OdpowiedzUsuń