Pierwszy raz robiła, sama wymyśliłam i się zachwyciłam! :D
Nic dodać, nic ująć, BOMBA!
proste, szybkie, to chyba będzie od dziś moje popisowe danie ;)
Składniki (2 porcje):
- garść makaronu ryżowego (wstążki)
- puszka łososia w sosie własnym (po odsączeniu około 90g)
- 1 żółtko
- łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm
- sól morska, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w dość szczodrze posolonej wodzie:))
- odcedzamy (zostawiając około 1/4 szklanki wody po makaronie) i przepłukujemy zimną wodą
- na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozduszony ząbek czosnku
- smażymy, aż się zezłoci
- dodajemy makaron, chwilę podsmażamy mieszając
- w szklance dokładnie mieszamy wodę od makaronu, jogurt, żółtko i skrobie
- dodajemy przygotowaną miksturę do makaronu (ciągle mieszamy!), smażąc na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać
- dodajemy łososia, krusząc go w rękach na mniejsze kawałki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
- przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem wg. smaku ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Wygląda przednio ! Gdzie dorwałaś makaron ryzowy ? :D
OdpowiedzUsuńTESCO i Kaufland ;)
UsuńTo musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńa czy olej ryżowy można zastąpić np. oliwą z oliwek ?
OdpowiedzUsuńjasne ;)
Usuńdziękiii, super, w przyszłym tygodniu napewno zrobię i czuję że będzie jednym z moich ulubionych dań :D:D:D
Usuńjest rewelacyjny ;D
Usuńswietny przepis..mniam..chyba niedlugo przyrzadze;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad. Było pyszne!
OdpowiedzUsuń