czwartek, 27 marca 2014

Makaron ryżowy w aksamitnym sosie z łososiem

Pierwszy raz robiła, sama wymyśliłam i się zachwyciłam! :D
Nic dodać, nic ująć, BOMBA!
proste, szybkie, to chyba będzie od dziś moje popisowe danie ;)



Składniki (2 porcje):
  • garść makaronu ryżowego (wstążki)
  • puszka łososia w sosie własnym (po odsączeniu około 90g)
  • 1 żółtko
  • łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm
  • sól morska, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w dość szczodrze posolonej wodzie:))
  2. odcedzamy (zostawiając około 1/4 szklanki wody po makaronie) i przepłukujemy zimną wodą
  3. na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozduszony ząbek czosnku
  4. smażymy, aż się zezłoci
  5. dodajemy makaron, chwilę podsmażamy mieszając
  6. w szklance dokładnie mieszamy wodę od makaronu, jogurt, żółtko i skrobie 
  7. dodajemy przygotowaną miksturę do makaronu (ciągle mieszamy!), smażąc na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać
  8. dodajemy łososia, krusząc go w rękach na mniejsze kawałki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy
  9. przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem wg. smaku ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)

10 komentarzy:

  1. Wygląda przednio ! Gdzie dorwałaś makaron ryzowy ? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy olej ryżowy można zastąpić np. oliwą z oliwek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękiii, super, w przyszłym tygodniu napewno zrobię i czuję że będzie jednym z moich ulubionych dań :D:D:D

      Usuń
  3. swietny przepis..mniam..chyba niedlugo przyrzadze;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś na obiad. Było pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.