Już dawno miałam ochotę na gofry, a że tak samo miałam ochotę na słodki obiad, dodałam dwa do dwóch i na dzisiejszy obiad zjadłam gofry :)
Po raz kolejny wykorzystałam odtłuszczoną mąkę migdałową, w którą zaopatrzył mnie sklep Guiltfree ;)
Składniki (2 gofry):
- 1 duże jajko
- 2 łyżki przemielonych płatków owsianych
- 2 łyżki odtłuszczonej mąki migdałowej
- około 0,5 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki sody
- około 1 łyżeczka syropu z agawy
- olej z orzechów włoskich firmy Oleofarm do posmarowania gofrownicy
- jako dodatek jogurt naturalny oraz domowy dżem
Sposób przygotowania:
- Miksujemy ze sobą wszystkie składniki
- odstawiamy na około 5 minut
- w tym czasie rozgrzewamy gofrownice i przecieramy ją olejem
- wylewamy połowę ciasta (gofrownice zamknęłam dopiero kiedy góra ciasta zaczęła się wypiekać/tężeć)
- gofry wyciągamy, kiedy gofrownica nie będzie stawiać oporu przy otwarciu ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Takie gofry pewnie świetnie smakowały! :)
OdpowiedzUsuńChętnie się wproszę na taki obiadek!
OdpowiedzUsuńNa pewno były świetne !
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie http://recipeformylife.blogspot.com/ ;)
uwielbiam gofry:)
OdpowiedzUsuńOleofarm ma olej z orzechów włoskich- jestem w szoku :) na pewni muszę go zamówić :))
OdpowiedzUsuńOlej z orzechów włoskich należy stosować wyłącznie na zimno. Pisze o tym producent. Tak jest ze wszystkimi olejami tłoczonymi na zimno niefiltrowanymi. Są nieodporne na wysokie temperatury. Do posmarowania gofrownicy lepszy byłby olej ryżowy, albo zwykły rzepakowy.
OdpowiedzUsuńoki;) poprawię się ;]
Usuń