poniedziałek, 17 marca 2014

Otrębowe, cynamonowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami

Rozpoczynamy kolejny tydzień, który będzie dla mnie wyzwaniem, nie miałam weekendu;/ a to dlatego, że zaczęłam studia podyplomowe, moje ambicje doprowadziły mnie do tego, że muszę teraz spędzać 9 godzin na uczelni, na szczęście tylko w wybrane weekendy ;p 
Takie bułeczki idealnie sprawdziły się na uczelni, kiedy w 15 minutowych przerwach nie było czasu na nic większego ;)


Składniki (na około 3 bułeczki):
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm
  • 5 łyżek mielonych otrębów pszennych
  • 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych na idealną mąkę, widoczne były kawałki płatków)
  • 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • garść rodzynek
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko średniej wielkości
  • opcjonalnie jakieś słodzidło
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach
  2. mieszamy ze sobą wszystkie składniki
  3. tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych)
  4. pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami
  5. kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały

SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.