Czujecie wiosnę?
Jest pięknie!
szkoda, że trzeba chodzić do pracy;p
Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;)
Składniki (około 5 pieczarek):
- około 5 dużych pieczarek
- 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie)
- około 4 pomidorów z puszki
- około 0,5 szklanki kukurydzy
- około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości tłuszczu)
- panierka: jajko + przemielone (ale nie całkowicie) płatki owsiane
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na około godzinę do lodówki
- pieczarki obieramy, myjemy, wycinamy nóżki, a następnie wydrążamy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) tzw. blaszki (zostawiamy je do farszu)
- kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę oraz wydrążone wcześniej wnętrze pieczarek
- smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż nadmiar soku (z pomidorów i pieczarek) wyparuje
- przyprawiamy wg. smaku
- napełniamy pieczarki farszem, a na wierzch kładziemy po plastrze fety
- jajko roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli
- obtaczamy pieczarki ze wszystkich stron najpierw w jajku a następnie w płatkach owsianych
- przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywając górę folią aluminiową
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut (aż pieczarki się zezłocą)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Mój park ;)
uwielbiam tak podane pieczarki!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! A park masz przepiękny :D
OdpowiedzUsuń