poniedziałek, 31 marca 2014

Zapiekane pieczarki w panierce ;)

Czujecie wiosnę?
Jest pięknie!
szkoda, że trzeba chodzić do pracy;p
Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;)


Składniki (około 5 pieczarek):

  • około 5 dużych pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie)
  • około 4 pomidorów z puszki
  • około 0,5 szklanki kukurydzy
  • około 5 cienkich plastrów sera feta (ten o najniższej zawartości tłuszczu)
  • panierka: jajko + przemielone (ale nie całkowicie) płatki owsiane
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie obtaczamy w marynacie i wstawiamy na około godzinę do lodówki
  2. pieczarki obieramy, myjemy, wycinamy nóżki, a następnie wydrążamy (najlepiej przy pomocy łyżeczki) tzw. blaszki (zostawiamy je do farszu)
  3. kurczaka wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smażymy, aż się ładnie wypiecze, wtedy dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę oraz wydrążone wcześniej wnętrze pieczarek
  4. smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż nadmiar soku (z pomidorów i pieczarek) wyparuje
  5. przyprawiamy wg. smaku
  6. napełniamy pieczarki farszem, a na wierzch kładziemy po plastrze fety
  7. jajko roztrzepujemy, dodajemy szczyptę soli
  8. obtaczamy pieczarki ze wszystkich stron najpierw w jajku a następnie w płatkach owsianych
  9. przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywając górę folią aluminiową
  10. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut (aż pieczarki się zezłocą)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Mój park ;)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.