Obiecałam więc dodaję, pyszny, szybki i prosty sernik na zimno z bananem. Jest dość specyficzny bo wykorzystałam do niego zwykły oraz wiejski serek ;)
Składniki (na tortownicę o średnicy 19cm):
- 2 opakowania lekkiego serka wiejskiego (1sztuka/200g)
- 500g chudego twarogu w kostce
- 3 banany (dwa/bardzo dojrzałe, wręcz brązowe, a jeden ładny reprezentatywny:) )
- 0,5 szklanki mleka
- 0,4 szklanki wrzątku
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina soku z cytryny
- kilka kropel stewii firmy SteviGold wg. smaku
Sposób przygotowania:
- Dwa banany rozduszamy widelcem na miazgę
- dodajemy serki wiejskie (razem ze "śmietanką"), twaróg, mleko i wszystko miksujemy (nie przejmujcie się jak zostaną grudki serka wiejskiego, tak ma być ;))
- dosładzamy wg. smaku stewią
- we wrzątku dokładnie rozpuszczamy żelatynę, czekamy aż lekko przestygnie, a następnie dodajemy do masy serowej
- przekładamy do tortownicy wyłożonej szczelnie folią spożywczą
- pozostałego banana kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny
- na wierzchu sernika układamy plasterki banana lekko wciskając go w ser
- wstawiamy sernik do lodówki, aż stężeje
SMACZNEGO ! ! ! :)
te Twoje serniczki... są wyjątkowe, a po treningu taka przekąska idealna!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń