Idealne do pracy, na uczelnię, dla dzieci do szkoły. Świetna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Zaraz po upieczeniu przepysznie chrupiące, na następny dzień lekko miękną.
mniam mniam mniam ;)
Składniki (około 24 kawałki):
- 100g płatków owsianych
- 25g otrębów owsianych
- 25g orzechów włoskich
- 25g migdałów
- 60g rodzynek
- 40g żurawiny
- 80g suszonych moreli
- 25g sezamu
- 20g słonecznika
- łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki syropu z agawy
- 100ml mleka
- 75ml wody
- jajko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie bakalie kroimy na mniejsze kawałki
- mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki
- mleko, wodę, syrop z agawy podgrzewamy
- następnie zalewamy nim suche składniki i mieszamy, odstawiamy na około 5 minut
- dodajemy jajko i ponownie wszystko mieszamy
- masę rozsmarowujemy równomiernie (dość porządnie ją dociskając/ubijające) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut
- kiedy masa wystygnie kroimy ją na mniejsze kawałki
SMACZNEGO ! ! ! :)
schrupałabym... często robię podobne! :)
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie przepisu na jakieś takie słodkości, ponieważ sama jestem teraz na diecie. ;) Zapraszam na mojego raczkującego bloga kulinarnego: http://eat-and-befit.blogspot.com/ :) Też wstawiam zazwyczaj dietetyczne przepisy. ;)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :D I jeszcze chrupią już je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :) Lubię takie smakołyki :>
OdpowiedzUsuńbardzo lubię !
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam takie zdrowe przekąski :)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają lepiej niz te kupne!
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastąpic syrop z agawy?
OdpowiedzUsuńmiodem ;)
Usuń