niedziela, 6 kwietnia 2014

Batoniki/ciastka musli

Idealne do pracy, na uczelnię, dla dzieci do szkoły. Świetna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Zaraz po upieczeniu przepysznie chrupiące, na następny dzień lekko miękną.
mniam mniam mniam ;)



Składniki (około 24 kawałki):

  • 100g płatków owsianych
  • 25g otrębów owsianych
  • 25g orzechów włoskich
  • 25g migdałów
  • 60g rodzynek
  • 40g żurawiny
  • 80g suszonych moreli
  • 25g sezamu
  • 20g słonecznika
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 100ml mleka
  • 75ml wody
  • jajko
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie bakalie kroimy na mniejsze kawałki
  2. mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki
  3. mleko, wodę, syrop z agawy podgrzewamy
  4. następnie zalewamy nim suche składniki i mieszamy, odstawiamy na około 5 minut
  5. dodajemy jajko i ponownie wszystko mieszamy
  6. masę rozsmarowujemy równomiernie (dość porządnie ją dociskając/ubijające) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  7. pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut
  8. kiedy masa wystygnie kroimy ją na mniejsze kawałki
SMACZNEGO ! ! ! :)

11 komentarzy:

  1. schrupałabym... często robię podobne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam właśnie przepisu na jakieś takie słodkości, ponieważ sama jestem teraz na diecie. ;) Zapraszam na mojego raczkującego bloga kulinarnego: http://eat-and-befit.blogspot.com/ :) Też wstawiam zazwyczaj dietetyczne przepisy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :D I jeszcze chrupią już je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i zdrowo :) Lubię takie smakołyki :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Uwielbiam takie zdrowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają lepiej niz te kupne!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.