piątek, 30 maja 2014

Pyszna i zdrowa przekąska czyli pieczony kalafior

Dawno mnie tu nie było, znaczy się na blogu, bo na fanpage jestem aktywna ;) to prostsze i szybsze. Już zdążyliście zauważyć że przygotowałam dziś pieczonego kalafiora. Wyszedł pyszny! Ogólnie przepadam za surowym kalafiorem, który smakowo przypomina kalarepę, ale jak obtoczymy go w naszych ulubionych przyprawach i podpieczemy to jest dopiero  BOMBASTIK ;)

Składniki:
  • 0,5 okazałego kalafiora lub jeden mały
  • łyżka oleju rzepakowego firmy Oleofarm
  • łyżka lnu mielonego odtłuszczonego przysmaki.pl
  • nasze ulubione przyprawy (ja dałam: zioła prowansalskie, suszoną cebulę, sól morską, czerwoną paprykę, sproszkowane pomidory)

Sposób przygotowania:
  1. Kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki, myjemy a następnie osuszamy
  2. przekładamy kalafiora do miski gdzie dodajemy olej, przyprawy i len
  3. mieszamy, aż wszystko oblepi kalafiora (najlepiej jest spróbować czy jest wystarczająco przyprawiony)
  4. wykładamy kalafiora na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  5. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170-200 stopni (mój nie ma termometru więc nie jestem pewna) i pieczemy, aż kalafiorek się zbrązowi (podczas pieczenia kilka razy przewracamy na inną stronę)
SMACZNEGO ! ! ! 

6 komentarzy:

  1. Bardzo dobry pomysł z tym lnem :) Też zwykle zapiekam kalafiora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiora, ale w tej wersji jeszcze nie miałam okazji wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczony kalafior! :) Dzięki za przypomnienie o jego istnieniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Excellent site you have got here.. It's difficult to find excellent writing like yours nowadays.
    I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

    My blog :: goji berry (ohseon.com)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczonego kalafiora jeszcze nie jadłam, czas spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.