piątek, 2 maja 2014

Sezon szparagowy czyli zapiekane szparagi

Szparagowy sezon rozpoczęty, cieszmy się nim bo tak szybko odchodzi ;)
Proponuję wam zapiekankę, choć bardziej jest to pieczony omlet, tak czy siak był pyszny! wędzony kurczak nadał całości genialny smak ;)
Składniki (około 2 porcji):
Sposób przygotowania:
  1. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na sito, żeby się odsączyły z nadmiaru wody
  2. kurczaka kroimy w kostkę
  3. ser trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę
  4. jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez około minutę
  5. do jajek wrzucamy kurczaka, szparagi i ser, przyprawiamy solą i pieprzem
  6. przekładamy powstałą masę do żaroodpornego naczynia
  7. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy przez około 30 minut
  8. jemy po lekkim przestudzeniu
SMACZNEGO ! ! ! :)


<3

4 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja. Szparagów już dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ah ja muszę pędzić jak najszybciej do warzywniaka po szparagi, bo jak przegapie sezon to sobie tego nie wybaczę :P

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią przygarnę taki omlet.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.