niedziela, 20 lipca 2014

Trzyskładnikowy dietetyczny sernik

Z uwagi na liczne prośby dodaję przepis na śnieżno-biały sernik, mój ostatnio tygodniowy wypiek. Nie mam czasu, nie mam siły i nie mam chęci, miejmy nadzieję, że to się zmieni.

No to startujemy ;)


Składniki (średnica około 25 cm):
  • 4 jajka
  • 400g sera mielonego do serników Dr. Oetker Twaróg aksamitny (82 kcal/100g)
  • około 0,5 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm (ilość zależy od naszego progu słodkości, najlepiej spróbować surowego ciasta ;))
  • jako dodatek przed podaniem możemy wyłożyć na wierzch maliny ;)
Sposób przygotowania:
  1. Jajka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty
  2. dodajemy ser, chwilę miksujemy
  3. tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej formy/ lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia
  4. z kolei tortownice wkładamy do większej formy do której wlewamy wodę /będziemy piec go w kąpieli wodnej/
  5. wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. około 160 stopnia (nie mam pewności, bo nie mam termometru w piekarniku) przez około 70 minut, studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki żeby się schłodził
SMACZNEGO ! ! ! :) 

3 komentarze:

  1. hmyyy ciekawa jestem smaku tego sernika i czy jest smaczny wygląda fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie i do tego jest dietetyczny:) Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak najszybszego powrotu do formy życzę :)
    A sernik cudny :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.