Z uwagi na liczne prośby dodaję przepis na śnieżno-biały sernik, mój ostatnio tygodniowy wypiek. Nie mam czasu, nie mam siły i nie mam chęci, miejmy nadzieję, że to się zmieni.
No to startujemy ;)
Składniki (średnica około 25 cm):
- 4 jajka
- 400g sera mielonego do serników Dr. Oetker Twaróg aksamitny (82 kcal/100g)
- około 0,5 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm (ilość zależy od naszego progu słodkości, najlepiej spróbować surowego ciasta ;))
- jako dodatek przed podaniem możemy wyłożyć na wierzch maliny ;)
Sposób przygotowania:
- Jajka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty
- dodajemy ser, chwilę miksujemy
- tak przygotowane ciasto przekładamy do silikonowej formy/ lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia
- z kolei tortownice wkładamy do większej formy do której wlewamy wodę /będziemy piec go w kąpieli wodnej/
- wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. około 160 stopnia (nie mam pewności, bo nie mam termometru w piekarniku) przez około 70 minut, studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki żeby się schłodził
SMACZNEGO ! ! ! :)
hmyyy ciekawa jestem smaku tego sernika i czy jest smaczny wygląda fajnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i do tego jest dietetyczny:) Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńJak najszybszego powrotu do formy życzę :)
OdpowiedzUsuńA sernik cudny :)