czwartek, 14 sierpnia 2014

Makaron ze szpinakiem i salami

Zaczynamy długi weekend! Zaczynam urlop! Jadę na koncert! Wowowow! :D
Podaję przepis na drugie danie, które kiedyś kiedyś będę serwowane w moim bistro (jak wygram w lotto albo znajdę sponsora:p)

Składniki (1-2 porcje):
  • garść makaronu niskowęglowodanowego
  • jajko (małe)
  • około 150-200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki wody/mleka
  • kilka plasterków salami z indyka (dostałam takie w tym tyg. w Lidlu/mają tydzień fitness/)
  • ząbek czosnku
  • odrobina oleju rzepakowego firmy Oleofarm
  • sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
  1. Rozduszony czosnek podsmażamy na teflonowej patelni z odrobiną oleju, aż się zezłoci
  2. Salami kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy 
  3. Dodajemy umyty szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zmniejszy swoja objętość 
  4. Jajko, wodę, skrobię, jogurt dokładnie ze sobą mieszamy
  5. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia i ciągle mieszając dodajemy sos 
  6. Wstawiamy z powrotem na ogień, mieszamy, aż zgęstnieje
  7. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wrzucamy na patelnię, chwilę podsmażamy, aż sos oblepi makaron
  8. Przyprawiamy wg. smaku
SMACZNEGO ! ! ! :)

już we wtorek! ;D

5 komentarzy:

  1. Dziś na obiad robię właśnie makaron ze szpinakiem. Szkoda, że nie mam salami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, uwielbiam makarony ze szpinakiem *.* Btw widziałam właśnie w Lidlu te produkty od Linessi (czy jakoś tak), ale kiedyś kupiłam z niej dżem i chyba jakiś jogurt i były niesmaczne więc się zraziłam... To salami jest smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę o podanie maila do kontaktu w sprawie anioła biznesu.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.