niedziela, 7 września 2014

Gruszka w cieście

W ten weekend stworzyłam kilka wartościowych przepisów, leniwe śniadania, jedzone w spokoju, bez pośpiechu, jak ja to kocham!! Dziś przed powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :)
Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :)

Składniki:
Sposób przygotowania:
  1. Białko z jednego jajka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę
  2. jajko i żołtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę
  3. dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy
  4. na koniec dodajemy ubite białko
  5. masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę
  6. na wierzch sypiemy garść żurawiny
  7. pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 20 minut

SMACZNEGO! ! ! :)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.