W ten weekend stworzyłam kilka wartościowych przepisów, leniwe śniadania, jedzone w spokoju, bez pośpiechu, jak ja to kocham!! Dziś przed powrotem do Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :)
Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :)
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka ksylitolu firmy Oleofarm
- dojrzała gruszka
- 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm
- 2-3 łyżki płatków żytnich
- szczypta sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- garść żurawiny
- Białko z jednego jajka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę
- jajko i żołtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę
- dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy
- na koniec dodajemy ubite białko
- masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę
- na wierzch sypiemy garść żurawiny
- pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 20 minut
SMACZNEGO! ! ! :)
ale wyrosło!! :) na pewno śniadanie musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńale dobroć :):P
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to dopiero przyjemność... :)
OdpowiedzUsuń