poniedziałek, 8 września 2014

Kule owsiane

Pysznie, chrupiąco, zdrowo, ale nie wybitnie dietetyczne, w końcu płatki owsiane nie są niskokaloryczne, ale ciasteczka idealnie spiszą się na drugie śniadanie do kawki, zamiast kupnych ciastek pseudo pełnoziarnistych, które załamują mnie składem.

Składniki (na około 20 sporych kul):
  • 4 jajka
  • 500g płatków owsianych
  • szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • łyżka maku
  • sporo aromatu migdałowego
  • 100g cukru trzcinowego/ksylitolu
  • garść bakalii (np. żurawiny, rodzynek, itp.)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 55g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy rozpuszczamy na sporej teflonowej patelni
  2. dodajemy płatki i prażymy mieszając, aż się zbrązowią
  3. dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy/ksylitol, mieszamy na małym ogniu, aż cukier/ksylitol się skaremlizuje
  4. dodajemy aromat według smaku
  5. studzimy płatki
  6. dodajemy mąkę, jajka, proszek, mak, bakalie
  7. z powstałego ciasta formujemy półkule, ja użyłam miarki w takim kształcie dzięki czemu wyszły mi piękne bomby :)
  8. wykładamy ciastka na formę wyłożoną papierem do pieczenia
  9. pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)

8 komentarzy:

  1. na pewno smaczne te kuleczki, na wieczór do filmu w sam raz i do tego koktajl owocowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super do porannej kawki :) rewelacyjny przepis. A te gotowe rzeczywiście mają często takie składy, że włos się jeży

    OdpowiedzUsuń
  3. oj taaaak, takie ciasteczka zamiast kupnych będą idealne :) w sam raz na "słodki dzień" ;)

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie apetyczne :) I zdrowa słodycz i jaka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie - koniecznie muszę je zrobić :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.