Nie będę skromna i powiem, że są GENIALNE! rozkoszny smak!
Myślę że można ze spokojem zjeść je zamiast drugiego śniadania ;)
a może równie dobrze spiszą się jako przekąska dla dzieci do szkoły?
Lepsze zdjęcia dodam jutro kiedy będę robić im sesję w świetle dziennym ;)
Składniki (na około 24 ciastka):
- 80g ciemnej czekolady z tagatozą
- 60g orzechów włoskich
- 40g płatków owsianych
- 40g płatków żytnich
- 25g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
- 40g płatków jęczmiennych
- 100g daktyli
- łyżeczka mielonej wanilii skworcu
- jajko
- 90g mąki migdałowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut żeby zmiękły
- do blendera wrzucamy wszystkie składniki (olej kokosowy podgrzewamy, żeby był płynny, a od daktyli odlewamy wodę)
- miksujemy tak długo, aż ciasto zacznie się ze sobą kleić tworząc jedną kulę
- rwiemy kawałki ciasta i formujemy w rękach kulki następnie spłaszczamy je na kształt ciastek ;)
- układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w temp. 200 stopni przez około 10-15 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
z daktylami. muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńdla takich ciasteczek warto zgrzeszyć ;) wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńgenialne i zdrowe! nawet na niskokalorycznych dietach można sobie pozwolić na takie 2, czy 3 do porannej kawy, ponieważ zawierają w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych!
OdpowiedzUsuńsuper! muszą być przepyszne! zjadłabym wszystkie na raz!
OdpowiedzUsuńZapowiadają się smacznie :)
OdpowiedzUsuń