Przepraszam bardzo za opóźnienie z przepisem, ale jakoś nie miałam na to czasu, a trochę pisania jest więc tym bardziej nie mogłam się za to zabrać. Dopiero co dotarłam do domu, byłam u fryzjera, na powrót jestem brunetką ;) ale myślę że przyjdzie też czas na rudy :D
Składniki (na około 2 porcje):
- 100g brązowego ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- 0,5 puszki groszku
- 0,5 puszki kukurydzy
- spora ilość curry
- ząbek czosnku
- cebula
- odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm
- sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy obficie w curry
- ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (skracając czas o około 5 minut i dodając do wody odrobinę curry)
- na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju
- dodajemy rozduszony czosnek, pokrojoną w kostkę cebule, smażymy, aż się zbrązowi
- wrzucamy kurczaka, obsmażamy z każdej ze stron
- dolewamy sporą ilość wody (tak żeby przykryła kurczaka)
- dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy mieszając, aż papryka zmięknie, a woda/bulion wyparuje (to może trochę potrwać)
- na sam koniec dodajemy groszek i kukurydzę, jeszcze chwilę podsmażamy
- przyprawiamy wg. smaku
SMACZNEGO ! ! ! :)
Taki ryż to świetne danie na obiad i na kolację. Lubie i chętnie robię:)
OdpowiedzUsuńświetne danie tylko ja poprosze bez groszku;p;p
OdpowiedzUsuńlubię ryż na bogato! :)
OdpowiedzUsuń