poniedziałek, 27 października 2014

Ryż na bogato czyli moja wersja paelli

Przepraszam bardzo za opóźnienie z przepisem, ale jakoś nie miałam na to czasu, a trochę pisania jest więc tym bardziej nie mogłam się za to zabrać. Dopiero co dotarłam do domu, byłam u fryzjera, na powrót jestem brunetką ;) ale myślę że przyjdzie też czas na rudy :D

Składniki (na około 2 porcje):
  • 100g brązowego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 0,5 puszki groszku
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • spora ilość curry
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm
  • sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy obficie w curry
  2. ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (skracając czas o około 5 minut i dodając do wody odrobinę curry) 
  3. na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju
  4. dodajemy rozduszony czosnek, pokrojoną w kostkę cebule, smażymy, aż się zbrązowi
  5. wrzucamy kurczaka, obsmażamy z każdej ze stron
  6. dolewamy sporą ilość wody (tak żeby przykryła kurczaka)
  7. dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy mieszając, aż papryka zmięknie, a woda/bulion wyparuje (to może trochę potrwać)
  8. na sam koniec dodajemy groszek i kukurydzę, jeszcze chwilę podsmażamy
  9. przyprawiamy wg. smaku

SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

  1. Taki ryż to świetne danie na obiad i na kolację. Lubie i chętnie robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie tylko ja poprosze bez groszku;p;p

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.