niedziela, 15 lutego 2015

Tarta jaglana ze szpinakiem i kurczakiem


Przepis prosty, dość szybki, a danie sycące i pełne wartości odżywczych. Przy mojej aktualnej diecie, zbierania masy i budowania mięśni taka tarta spisała się idealnie na dwa posiłki


Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal):

  • 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec
  • 150 gotowanej piersi kurczaka
  • 400g mrożonego szpinaku
  • jajko
  • 100g sera feta (półtłusta)
  • sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku
  • odrobina kurkumy dla koloru ciasta
Sposób przygotowania:
  1. Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy
  2. do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy
  3. rozsmarowujemy ciasto równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia
  4. wstawiamy do piekarnika na około 25 minut na 200 stopni (przy czym 15 minut na termoobiegu, a 10 na dwóch grzałkach), ciasto musi zrobić się względnie chrupiące
  5. szpinak smażymy, aż straci całą wodę przyprawiamy wg. smaku
  6. kurczaka i ser kroimy w kostkę
  7. na wypieczone ciasto wykładamy szpinak, kurczaka i ser
  8. ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)


11 komentarzy:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie FlyB - Kulinaria, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników gotowania. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    http://kulinaria.flyb.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. no nieee, dlaczego mnie nie ma w domuuuuk, już bym to robiła wtedy! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Za to ja czuję, że zacznę je wielbić! :)

      Usuń
  4. Polecasz ją bardziej na obiad czy kolację? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej na obiad, na kolację najlepiej minimalizować węglowodany ;)

      Usuń
  5. Ciekawe czy ten przepis jest równie łatwy na jaki wygląda, bo chętnie byśmy go wypróbowały a nie mamy większego doświadczenia w kuchni. Kasza jaglana jest chyba naszą ulubioną ze względu na swoje cudowne właściwości, o których wiele osób mówi, ale w połączeniu ze szpinakiem jeszcze jej nie próbowałyśmy ;)
    http://gangetpolska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dziś tą tartę na obiad. Z tym, że podwoiłam ilość kaszy jaglanej, jajek i kurczaka ponieważ robiłam w większej formie i zamiast fety dałam chudy biały ser. Była bardzo dobra, tylko niestety moja tarta nie była chrupiąca :/

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.