piątek, 20 lutego 2015

Sernik potreningowy z serków wiejskich + recenzja KFD Premium WPC 80

Nieskromnie muszę przyznać że to jeden z lepszych serników mojej produkcji, żeby nie powiedzieć że chyba najlepszy! :D
Upiekłam go przy okazji testowania mojego nowego nabytku jakim jest białko serwatkowe KFD Premium WPC 80. Zacznę od recenzji, a następnie przejdę do przepisu na tą pyszność.

KFD Premium WPC 80, to najwyższej jakości, w 100 % czysty i instantyzowany koncentrat białka serwatkowego.


Skład: WPC Instant, aromat (brak w przypadku smaku naturalnego), kwas cytrynowy - regulator kwasowości (w smaku jogurtowo - wiśniowym truskawkowo - poziomkowym oraz ananasowo - kokosowym), sól, sukraloza - substancja słodząca (brak w przypadku smaku naturalnego).
Opakowanie - 700 g netto
Ilość porcji - 23



Moja opinia:
  1. Próbowałam smaku ananasowo-kokosowego, co godne pochwały w swoim asortymencie firma KFD, ma całą paletę smaków :) następnym razem pokuszę się o karmelowy <3
  2. Prosty sposób przygotowania, rozpuszczałam ją w letniej wodzie przy użyciu blendera, a czasem normalnie łyżką
  3. Kolejnym plusem jest brak barwników oraz domieszek białek roślinnych
  4. Idealnie spisała się jako dodatek do wypieków, wzbogacając je odżywczo i smakowo :)
A teraz przejdę do przepisu <3

Składniki (16 cm x 21 cm)/całość około 822kcal/:

  • 200g dojrzałych bananów
  • około 320g odsączonego od śmietanki serka wiejskiego lekkiego (tyle serowych granulek zostało mi z 500g opakowania)
  • 2 jajka
  • 30g kaszy jaglanej suchej
  • 25g ananasowo-kokosowej odżywki białkowej KFD Premium WPC 80
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy
  2. do blendera wrzucamy jajka, miksujemy przez minutę
  3. dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę
  4. przekładamy ciasto do formy  wyłożonej papierem do pieczenia
  5. pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. 
  6. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki 
    SMACZNEGO ! ! ! :)

11 komentarzy:

  1. kfd rządzi ! miałam m.in. kokos i mleczno-karmelowy - oba świetne : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Z serków wiejskich? Pierwszy raz się spotykam. U mnie nigdy ich nie brak, tym bardziej będę musiała spróbować!
    Czy mi się wydaje, czy on jest taki "puszysty"?
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie urósł tylko pozostał taki jak był, ale dzięki zblendowaniu samych białek na początku, było trochę "bombelków powietrza" :D

      Usuń
  3. uwielbiam te białka! jak mieszkałam,ze sportowcami spróbowałam tyle smaków,że ciężko stwierdzić, który najlepszy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A kupiłaś tą odżywkę w Poznaniu? Jeżeli tak to gdzie? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepie internetowym http://sklep.kfd.pl/ :)

      Usuń
  5. Sernik bomba, aż mi ślinka pociekła.
    Co do odżywek KFD - miałam już mega dużo smaków, w tym karmelowy, nad którym się zastanawiać. Mówię - nie ma co się zastanawiać, brać w ciemno bo jest rewelacyjny :D (zresztą, żaden smak jak dotychczas mnie nie rozczarował :P) Ja z kolei teraz mam banan-truskawka, następny ,,na tapecie'' będzie chyba kokos albo lody waniliowe (podobno obłędny smak) :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis, właśnie wypróbowałam - pycha! troszkę go zmodyfikowałam ale całość super trafiona!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.