
W tym roku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi się w głowę i postanowiłam coś stworzyć. Szukałam i szukałam inspiracji i znalazłam! TUTAJ oto. Spód wyszedł idealny jak na mazurka przystało twardy jak kamień :D pyszny!. Nad kremem długo myślałam i stworzyłam swoją wersję która jak najbardziej trafiła w mój gust bo jest słoooooodka! :)
Kalorię podliczę później :) choć może nie warto :P
Składniki (blaszka o wymiarach 22 x 22 cm):
Spód:
- 100g mąki jaglanej firmy Kupiec (uprażona na patelni, a następnie zmielona kasza jaglana)
- 100g odtłuszczonej mąki migdałowej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI
- 100g dojrzałego banana
- 50g masła orzechowego
- 80g daktyli (namoczone wcześniej w gorącej wodzie)
- 40g ciemnej czekolady bez dodatku cukru
- 1/4 szklanki mleka
- aromat karmelowy
- wiórki kokosa do posypania
- Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód
- dokładnie ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą zbitą kulę :)
- owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki
- po tym czasie wyklejamy równomiernie ciastem wyłożoną papierem do pieczenia formę, zostawiając wyższe brzegi
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, studzimy
- czekoladę rozpuszczamy w "kąpieli wodnej", ciągle mieszając dodajemy mleko i aromat
- od daktyli odlewamy wodę, wrzucamy do blendera razem z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy na jednolity krem
- rozsmarowujemy równomiernie krem na wystudzonym spodzie, a wierzch posypujemy wiórkami kokosa lub płatkami migdałów których mi niestety zabrakło :p
- wstawiamy do lodówki, aż krem zastygnie
- do krojenia polecam użyć BARDZO ostrego noża, bo spód twardy jest jak głaz :)
SMACZNEGO ! ! ! :)
wspaniały, pyszny!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! ;*
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na zdrowy mazurek.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Mniam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam !:)
OdpowiedzUsuńMniam, Uwielbiam mazurka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Mazurek rewelacja;)
OdpowiedzUsuńCiasto może być zdrowe i smaczne <3 już uwielbiam ten przepis :D
OdpowiedzUsuńhttp://bspelniona.blogspot.com/