niedziela, 5 kwietnia 2015

Zdrowy mazurek


W tym roku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi się w głowę i postanowiłam coś stworzyć. Szukałam i szukałam inspiracji i znalazłam! TUTAJ oto.  Spód wyszedł idealny jak na mazurka przystało twardy jak kamień :D pyszny!. Nad kremem długo myślałam i stworzyłam swoją wersję która jak najbardziej trafiła w mój gust bo jest słoooooodka! :)
Kalorię podliczę później :) choć może nie warto :P

Składniki (blaszka o wymiarach 22 x 22 cm):
Spód:
  • 100g mąki jaglanej firmy Kupiec (uprażona na patelni, a następnie zmielona kasza jaglana)
  • 100g odtłuszczonej mąki migdałowej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI
  • 100g dojrzałego banana
  • 50g masła orzechowego
Krem:
Sposób przygotowania:
  1. Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód
  2. dokładnie ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą zbitą kulę :)
  3. owijamy ciasto folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki
  4. po tym czasie wyklejamy równomiernie ciastem wyłożoną papierem do pieczenia formę, zostawiając wyższe brzegi
  5. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut, studzimy
  6. czekoladę rozpuszczamy w "kąpieli wodnej", ciągle mieszając dodajemy mleko i aromat
  7. od daktyli odlewamy wodę, wrzucamy do blendera razem z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy na jednolity krem
  8. rozsmarowujemy równomiernie krem na wystudzonym spodzie, a wierzch posypujemy wiórkami kokosa lub płatkami migdałów których mi niestety zabrakło :p
  9. wstawiamy do lodówki, aż krem zastygnie
  10. do krojenia polecam użyć BARDZO ostrego noża, bo spód twardy jest jak głaz :)
SMACZNEGO ! ! ! :)

8 komentarzy:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.