Udało mi się jeszcze dopracować szpinakowy farsz wzbogacając jego wartości odżywcze :)
Składniki:
naleśniki (proporcję ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję)
- mąka orkiszowa
- jajka (jeśli chcecie więcej naleśników to 2 sztuki)
- woda mineralna
- sól
- 450g mrożonego szpinaku
- 100g serka kanapkowego z Lidla Linessa 5% tłuszczu (jest idealny, nadaje całości kremową konsystencję)
- białko jaja
- sól, pieprz
- opcjonalnie ząbek czosnku
- Składniki na naleśniki miksujemy
- smażymy na małym ogniu, na teflonowej patelni lekko przetartej olejem, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić
- szpinak smażymy, aż sie rozmrozi, a woda odparuje
- dodajemy białko, mieszamy
- kiedy białko się zetnie dodajemy serek, przyprawiamy wg. Smaku
- gotowy farsz rozsmarowujemy po naleśnikach
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.