piątek, 20 listopada 2015

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem

bardzo lubię naleśniki, a ostatnio eksperymentuję trochę z mąka orkiszową ,która zdecydowanie lepiej sprawdza się w naleśnikowym cieście i wypiekach niż mąka żytnia a ma podobny indeks g.

Udało mi się jeszcze dopracować szpinakowy farsz wzbogacając jego wartości odżywcze :)


Składniki:
naleśniki (proporcję  ustalam "na oko" żeby uzyskać dość rzadką konsystencję)
  • mąka orkiszowa
  • jajka (jeśli chcecie więcej naleśników to 2 sztuki)
  • woda mineralna
  • sól
Farsz:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 100g serka kanapkowego z Lidla Linessa 5% tłuszczu (jest idealny, nadaje całości kremową konsystencję)
  • białko jaja
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
  1. Składniki na naleśniki miksujemy
  2. smażymy na małym ogniu, na teflonowej patelni lekko przetartej olejem, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić
  3. szpinak smażymy, aż sie rozmrozi, a woda odparuje
  4. dodajemy białko, mieszamy
  5. kiedy białko się zetnie dodajemy serek, przyprawiamy wg. Smaku
  6. gotowy farsz rozsmarowujemy po naleśnikach

SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.