środa, 11 listopada 2015

Orkiszowe rogale z makiem i migdałami

moja zdrowa wersja rogali :)

Składniki (na około 10 sztuk małych rogali):
ciasto:

  • 5g suchych drożdży
  • 10g ksylitolu
  • około 110g mąki orkiszowej
  • 5g oleju kokosowego
  • 60g letniego mleka
masa makowa:
Sposób przygotowania:
ciasto:

  1. Drożdże i ksylitol zalewamy mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto
  2. odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość
masa makowa:
  1. Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut)
  2. na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol i miód 
  3. jeśli całe mleko nie wyparowało podczas gotowania to odcedzamy mak
  4. kiedy masa przestygnie dodajemy białko, mieszamy
  5. ciastko przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :)
  6. z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale
  7. tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut
  8. opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem
  9. pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut (trzeba kontrolować czy się nie palą)

SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.