Ostatnio miałam przyjemność robić zakupy w sklepie internetowym FRISCO. Dla każdego coś dobrego :). Dla mamy ksylitol dla siostry papryka wędzona i migdały :)
Dla siebie pokupowałam dużo produktów z którymi wcześniej nie miałam do czynienia, a mianowicie, mąka kasztanowa i cukier kokosowy. W najbliższym czasie planuję testy :)
Napotkałam tam również olej lniany (15,59zł za 250ml) z którym już kiedyś miałam przyjemność, słysząc o jego wielowymiarowych właściwościach. Mianowicie jego najważniejszą zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia. (źródło)

Dziś na śniadanie pokusiłam się o przygotowanie zapiekanej owsianki/żytnianki (bo skorzystałam z płatków żytnich) z akcentem nadchodzących świąt. Nie wiem jak Wam, ale mi święta kojarzą się z makiem i pysznymi makiełkami oraz makowcem mojej kochanej mamy:)
Składniki (całość około 540 kcal):
- jajko
- 125g chudego twarogu
- 10g suchego maku (mielimy)
- około 15g rodzynek
- 30g płatków żytnich
- 100g dojrzałego banana
- klika kropel olejku migdałowego
- 10g migdałów (do dekoracji:)
- opcjonalnie coś do dosłodzenia
Sposób przygotowania:
- Do blendera wrzucamy jajko, ser, olejek, banana, mak, miksujemy na jednolitą masę
- dodajemy płatki, rodzynki, mieszamy
- przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch wykładamy migdały
- pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.